Stora Enso höjer vinsten märkbart

Stora Enso, som i tisdags meddelade om fabriksnedläggningar på två orter, visar upp ett fint resultat under årets första kvartal.

Stora Enso presenterar tillväxtsiffror. Arkivbild.
Trenden pekar uppåt för Stora Enso.
Under fredagen redovisade den finsk-svenska skogsindustrijätten ett starkt resultat. Både omsättningen och rörelseresultatet stärks, på grund av ökade leveranser, stigande priser och lägre kostnader.

Stora Ensos första kvartal

Första kvartalet 2021 (2020 i parentes). Alla siffror i miljoner euro.
Omsättning: 2 276 (2 207)
Operativt rörelseresultat: 328 (180)
Kassaflöde: 185 (146)
Enligt vd Annica Bresky är siffrorna ett resultat av att världshandeln har återhämtat sig snabbare än väntat. Till exempel ökar efterfrågan på förpackningar i och med återhämtningen i USA och Kina.
"Att många stater snabbt satte in stimulansåtgärder har också bidragit till att förbättra den globala ekonomin och undvika djupa lågkonjunkturer. Det faktum att vaccin har tagits fram snabbare än någonsin tidigare har ökat optimismen ytterligare. Som helhet är det uppmuntrande att vi nu börjar se tecken på ljus i slutet av tunneln", säger Bresky i pressmeddelandet på fredagen.
Delar man upp resultatet enligt affärsområden har alla bolagets delar presterat väl förutom pappersdivisionen, som fortfarande dras med skarpt minskad efterfrågan och överkapacitet på marknaden.

Nedlagd pappersproduktion

Som en följd av papprets svaga utsikter meddelade Stora Enso tidigare i veckan att pappersfabrikerna Veitsiluoto i Kemi och Kvarnsveden i Dalarna läggs ned.
"För att kunna fortsätta vara konkurrenskraftiga på en snabbt minskande pappersmarknad är det nödvändigt att stänga ned olönsamma tillgångar", säger Bresky.
I enlighet med sin strategi söker bolaget nya produktgrupper där det finns en chans att bli marknadsledande. Ett led i strategin är konverteringen av pappersbruket i Uleåborg till kartongfabrik.
Bolaget söker också inkomst genom nya innovationer, såsom massabaserade textilier. Däremot har Stora Enso lagt ner sin satsning på dissolvingmassa för viskosproduktion, eftersom möjligheterna att nå marknadsledarskap anses vara små. Viskos är ett material som kan användas i kläder.
Stora Enso förutspår god efterfrågan på bolagets produkter, med undantag för pappret, under resten av året. Rörelseresultatet väntas därför bli bättre än 2020.

ANDRA LÄSER