Innovation som samlar upp metall ur havet belönades med Rädda Östersjön-priset

Företaget Weeefiner vinner årets Rädda Östersjön-pris för sin innovation som samlar upp metall ur vattnet. Priset delades ut på Drumsö, där du kan provköra nästan 40 olika båtar under helgen.

Mikko Hänninen och Saara Tuhkanen från företaget Weeefiner fick ta emot årets Rädda Östersjön-pris av Annamari Arrakoski-Engardt från John Nurminens stiftelse och Laura Höjer från Baltic Sea Action Group.
20.05.2022 18:30
Rädda Östersjön-priset går i år till Jyväskyläföretaget Weeefiner som har utvecklat en typ av fångare som samlar upp upplösta metaller ur vattnet. Motiveringen är att innovationen är den första i sitt slag och att den främjar cirkulär ekonomi.
Innovationen möjliggör återanvändning av de metaller som samlas upp.
Priset delas årligen ut till ett företag eller en aktör som beaktar situationen i Östersjön och som jobbat för miljön.
Representanter från Weeefiner fick ta emot priset på 20 000 euro i samband med ett presstillfälle på Drumsö på fredagen.
– Vi är väldigt tacksamma för att vi tilldelats det här priset. Det betyder väldigt mycket och det gör det möjligt att föra vår innovation framåt. Publiciteten som priset ger oss är viktig, säger Mikko Hänninen, operativ chef för Weefiner, i sitt tacktal.
Priset delas ut av Finlands mässtiftelse i samarbete med Baltic Sea Action Group, John Nurminens stiftelse, Håll Skärgården Ren och tidningen Tekniikka & Talous.

Båtbranschen i förändring

Senare under presstillfället berättade Finnboats vd Jarkko Pajusalo om hur båtbranschen påverkats av de senaste världshändelserna.
– Den globala material- och komponentbristen har även påverkat båtproduktionen. I och med de långa leveranstiderna säljs det nu fler båtar på vintern än tidigare. Vi ser alltså inte en lika hög försäljningstopp under någon viss tid på året, konstaterar Pajusalo.
I slutskedet påminner han om möjligheten att provköra olika båtar på Drumsö denna helg. Man kan köra nästan 40 olika påtar på fredag och lördag.
– Vi vill att det ska vara låg tröskel för alla som vill provköra en båt. Årets utbud är stort och vi har båtar från många olika tillverkare. Det är vi glada för, säger Pajusalo.

ANDRA LÄSER