Centralkriminalpolisen handlade fel – gängmedlemmars namn får inte hemlighållas

I det uppmärksammade fallet med den kriminella gruppen United Brotherhood hemlighölls de misstänkta gängmedlemmarnas namn i förundersökningsdokumenten. Förvaltningsdomstolen har nu bedömt att det var fel.

Tero Holopainen (till höger) och rättegångsbiträdet Ilkka Ukkonen. Arkivbild.
Helsingfors förvaltningsdomstol dömde på torsdagen att Centralkriminalpolisen (CKP) har agerat fel när de valde att hemlighålla namnen på så kallade gängmedlemmar i en förundersökning tidigare i år. Förundersökningen gäller det omfattande fallet med United Brotherhood, där ledaren Tero Holopainen nyligen dömdes till knappa 10 års fängelse för grovt narkotikabrott, grov penningtvätt, rån, vapenbrott, förskingring, registeranteckningsbrott och försök till utpressning.
Helsingin Sanomats reporter Susanna Reinboth begärde ut namnen på de misstänkta medlemmarna i United Brotherhood av CKP under sommaren men fick avslag. CKP motiverade beslutet med skydd för privatlivet och med ett tidigare fall där riksdagens justitieombud prickade CKP för att ha lämnat ut information om gängmedlemmar till Helsingfors stad i ett hyresärende.
I förvaltningsdomstolens beslut står att fallen skiljer sig. I det tidigare fallet delgav en myndighet en annan myndighet privat information om personers kopplingar till organiserad kriminell verksamhet. I det senare fallet handlar det om förundersökningsmaterial som publicerats och som faller under offentlighetsprincipen.
Polisen har inte rätt att lämna ut information om misstänkta personers hobbyer. Men i det här fallet där gängverksamheten på sätt och vis kan ses som en fritidsverksamhet, dömde förvaltningsdomstolen att verksamheten även påverkar omfattningen av eventuella domar. Därför ska de misstänkta kunna namnges, i jämlikhetens namn.
Centralkriminalpolisen har 30 dagar på sig att överklaga domen, som ännu inte vunnit laga kraft.

ANDRA LÄSER