Klokt när barnen spår framtiden

UNGT PERSPEKTIV. Marie Bergholm, Amos Korkeamäki, Mathilda Korkeamäki, Victor Lietz och Max Uusitalo delar med sig av både dystra och hoppfulla framtidsscenarier i föreställningen No(s) Futurs.

No(s) Futurs

Regi: Timo Fredriksson och Anna-Maija Terävä. Ljus: Pekka Pitkänen. Ljud: Markus Heino. Video: Markus Heino och Siegfried Marque.
På scenen: Marie Bergholm, Amos Korkeamäki, Mathilda Korkeamäki, Victor Lietz och Max Uusitalo.
Premiär på Mad House i Södervik 18.3.
Hurraa!-festivalen som riktar sig till barn och unga inleddes i lördags med föreställningen No(s) Futurs, ett samarbete mellan performancegruppen Oblivia och en handfull elva- till trettonåringar vid Rudolf Steinerskolan i Helsingfors. Det är också fråga om ett internationellt projekt där barn och konstnärer från Brasilien, Rumänien och Finland samarbetat kring temat framtid.
På Mad Houses scen i Södervik står Marie Bergholm, Amos Korkeamäki, Mathilda Korkeamäki, Victor Lietz och Max Uusitalo. Under en timmes tid får publiken chansen att ta del av deras syn på framtiden, både hoppfulla och nedstämda scenarier där krig och miljöförstörelse utgör hoten, medan veganism och global solidaritet presenteras som möjliga vägar ur krisen. Klokt, sympatiskt och finstämt!
Videoklipp, musik och koreografi ger föreställningen, regisserad av Timo Fredriksson och Anna-Maija Terävä, en drömsk inramning. De unga har nerv och närvaro på scenen, medan texten de format besitter humor, fantasi, en poetisk udd och en allvarlig klarsyn på samhällsproblemen som de vuxna även borde se och diskutera.

ANDRA LÄSER