Majoritet av svenskarna är för Nato – om Finland är med

Svenskarna är mer positiva till ett svenskt Natomedlemskap om Finland också går med. Det visar flera opinionsundersökningar. Också i Finland påverkas attityderna av vad Sverige gör.

Finlands statsminister Sanna Marin (till vänster) och Sveriges statsminister Magdalena Andersson. Medborgarnas stöd till att gå med i Nato har ökat på sistone i båda länderna.
25.03.2022 19:46 UPPDATERAD 25.03.2022 21:32
I en ny undersökning från institutet Novus, som nyhetsbyrån TT har tagit del av, svarade 63 procent att de anser att Sverige ska gå med i Nato om Finland också gör det. 18 procent svarade "nej" och 19 procent svarade "vet ej" till ett svenskt Natomedlemskap tillsammans med ett finskt.
En undersökning som TV4 Nyheterna låtit genomföra visar att 6 av 10 svenskar (59 procent) är för ett svenskt Natomedlemskap – om Finland också går med. I denna undersökning svarade 17 procent "nej" och 24 procent var tveksamma.
När Finland tas ur ekvationen märks däremot en skillnad i resultaten och andelen osäkra ökar. På frågan om Sverige ska gå med i Nato, utan att Finland nämns, svarar 43 procent "ja", 27 procent "nej" och 30 procent "vet ej".
Flera undersökningar i Finland har visat på ett stärkt stöd för ett medlemskap i Nato. Näringslivets delegation Eva publicerade sin senaste i veckan. Enligt den stödjer 60 procent av finländarna ett medlemskap i försvarsalliansen.
Också Evas undersökning visar på att finländarna är lyhörda för grannlandets planer. 69 procent anser att Finland måste ansöka om medlemskap om Sverige gör det. Bara var tionde anser att Finland ska stå utanför Nato även om Sverige skulle ansluta sig.

ANDRA LÄSER