Klarar City av att slå ut mesta mästarna?

1–1 på Santiago Bernabeu i första semifinalen i Champions League. Manchester City och Real Madrid gör upp om finalplatsen på onsdag kväll i Manchester. Detta gäller inför tungviktsmötet.

Antonio Rüdiger höll Erling Haaland på mattan i det första semifinalmötet. Vem vinner tvekampen i returen?
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
24.05.2023 10:43
1. Första mötet. City var bättre i första halvlek och Real gjorde halvlekens enda mål. Real var bättre i andra halvlek och City gjorde halvlekens enda mål.
Reals defensiv gav Kevin de Bruyne en enda chans och den tog belgaren då han dundrade in projektilen till 1–1. Annars hade Real Madrid utmärkt koll på Citys offensiv. Real såg bekvämt ut med att ligga lite lägre ner i banan och vänta på chansen att slå om till kontring. City försökte lirka sig igenom men Real var väldigt tätt.
Real visade sin farlighet i de snabba omställningarna, 1–0 kom på en sådan då Vinicius jr dundrade in bollen bakom Ederson.
2. Hur ser matchbilden ut på Etihad? Sannolikt snarlik den i första mötet. City hade mera boll och slog flera passningar i första mötet och kommer att göra det också i returen. 
Real har säkerligen inget emot att ta emot Citys offensiv, som kommer att vara intensiv under de inledande 15–20 minuterna, och vänta på att matchen sätter sig lite. Det finns så mycket vinnarrutin i Real att Los Blancos inte är det första laget som drabbas av panik också om det blåser lite motvind.
Det finns så mycket vinnarrutin i Real att Los Blancos inte är det första laget som drabbas av panik också om det blåser lite motvind.
City försöker luckra upp gästernas försvarspositioner med sina rasande snabba kombinationer och eviga löpningar. Bakåt gäller det för City att hela tiden ha någon sorts säkring på de minerade zonerna på banan. Spelare som Luka Modric behöver som bekant inte särskilt mycket tid eller utrymme för att skära sönder  motståndarnas försvar.
3. Dueller. Många intressanta på gång. En het är den mellan Jack Grealish och Dani Carvajal. Carvajal tacklade Grealish fult, våldsamt och onödigt så att den engelska landslagsmannen flög in i reklamskyltarna bakom kortlinjen. Spanjoren klarade sig märkligt nog utan varning.
Carvajal är en mångårig världsback men då benen inte riktigt är lika kvicka som tidigare har det blivit fler och fler fula tilltag på planen. Carvajal hör tyvärr till det talrika släktet fotbollsspelare som gärna spelar både fult och våldsamt men som sen själv ligger och vrider sig vid minst lilla smäll.
En annan het duell är den mellan Antonio Rüdiger och Erling Haaland. Den tyska mittbacken vann första ronden på poäng då han för det mesta höll Haaland utanför allt vad matchbild heter. Rüdiger kan alla knep i boken och några till. Haaland har garanterat läst på för att vara bättre förberedd i returen.
4. Tålamod. Det lag som orkar nöta på och hålla positioner och ställningar bättre lär vinna till slut. Båda lagen är duktiga på att lura upp motståndarna högre i banan och invagga dem i ett skimmer av falsk säkerhet. Tålamod är nyckeln till seger.
5. Hur går det? Real Madrid har vunnit den här tävlingen fjorton gånger, City har aldrig vunnit. Sådant sätter sina spår men någon gång ska Citys förbannelse ta slut. Inte ens Real är odödligt. Tipset är att City vinner med 2–1.


Tid, plats och tv: Etihad, 22.00, Cmore.

ANDRA LÄSER