Centralkriminalen tar över skjutningen i Botby – offret sköts med två skott

Centralkriminalpolisen har tagit över utredningen av våldsdådet i Botby, där brottsrubriceringen under torsdagen har ändrats till mord. Offret sköts ihjäl med två skott från ett handeldvapen.

Helsingforspolisen fick larm om skottlossningen klockan 13.46 på onsdagen. Offret dog på platsen vid Sjöåkervägen i Botby.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
24.11.2022 11:29 UPPDATERAD 24.11.2022 19:51
En man född 1988 dog till följd av skottskador på Sjöåkervägen i Botby på onsdagseftermiddagen. Helsingforspolisen grep den misstänkta gärningspersonen, född 1968 i omedelbar närhet till platsen.
Förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Jussi Luoto vid Centralkriminalpolisen säger att skotten avfyrades med ett handeldvapen. Den misstänkta förövaren sköt sitt offer med två skott.
Enligt honom verkar det handla om en uppgörelse mellan två personer.
– Men vi utreder förstås andra personers möjliga delaktighet.
Fallet undersöktes först av Helsingforspolisen. Där var brottsrubriceringen först dråp, men ändrades på torsdagsmorgonen till det grövre mord. 
På eftermiddagen stod det klart att Centralkriminalpolisen tar över förundersökningen.
– Jag kan inte gå in på närmare detaljer men här finns vissa element som gör att fallet flyttades till Centralkriminalpolisen, säger Luoto.
Han vill inte kommentera om det har att göra med att fallet skulle ha kopplingar till organiserad kriminalitet, vilket bland annat Helsingin Sanomat och MTV3 uppgett.
– Vi utreder som bäst motiv och bakgrunden på dem som är delaktiga i händelsen och via det klarnar det om det möjligen finns kopplingar, säger Luoto.
Att fallet nu utreds som mord förklarar Luoto med att det finns detaljer som tyder på att gärningen var planerad.
Under dagen har ögonvittnen hörts, men ännu inte den misstänkta gärningsmannen. Honom kommer Jussi Luoto att begära häktad.

Var utomstående i fara?

– När det mitt på dagen skjuts på en allmän plats utgör det alltid en viss fara, men vi har inte kännedom om att utomstående skulle ha utsatts för direkt fara, och vi vet inte att det skulle ha skjutits mot utomstående.
Gripandet på onsdagen gick enligt den första förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Tuomas Lindholm, snabbt och lugnt till.

Många vittnen på platsen

Det finns flera personer som bevittnade händelsen eller kom till platsen strax efteråt. Sjöåkervägen som leder vidare till bron mot Nordsjö är livligt trafikerad. Invid ligger en småbåtshamn och många promenerar där.
Polisen spärrade av området kring en grillkiosk, och enligt Tuomas Lindholm är det ”i de knutarna” som det misstänkta mordet skett.
Sjöåkervägen är livligt trafikerad och också många fotgängare promenerar i området. På onsdagseftermiddagen undersökte polisen platsen.

Gått själv?

Ilta-Sanomat har intervjuat ett ögonvittne som berättar att den skjutna mannen promenerat till Sjöåkervägen och där segnat ner på marken. Det är något Tuomas Lindholm inte vill kommentera.
Ögonvittnet uppger till tidningen att föraren i den första bil som stannade försökte återuppliva mannen.
– Jag vet att folk har hjälpt i situationen och samlats på platsen, men jag vet inte om de återupplivat eller gjort andra åtgärder, säger Lindholm.
Ett annat ögonvittne säger i sin tur till Ilta-Sanomat att polisen omringade en bil som stod parkerad nära och riktade vapen mot den.
Tuomas Lindholm sade sig på torsdagsförmiddagen inte kunna svara på frågan om personerna är kända för polisen sedan tidigare.
Enligt MTV3:s uppgifter ska den misstänkta gärningsmannen vara företagare som också är känd från styrketräningskretsar. Han ska ha tidigare domar på sitt konto. Det ska även den dödade mannen ha, enligt MTV3.
Artikeln har uppdaterats.

ANDRA LÄSER