Pasi Kinnunens viltkamerabild sprider sig som en löpeld

Vid lunchtid på torsdagen fick Pasi Kinnunen i Joensuu ett automatiskt mejl från sin viltkamera. Han trodde att kattdjuret var en lo, men fick sedan syn på den långa ludna svansen. – Jag har inte hunnit läsa några nyheter sedan dess, min telefon går så het.

De mest kvalificerade gissningarna skulle tyda på att djuret på bilden är en serval, som är vanlig söder om Saharaöknen i Afrika.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
Tim Johanssontim.johansson@hbl.fi
16.09.2022 14:12 UPPDATERAD 20.09.2022 16:48
Pasi Kinnunens mobil har ringt stup i kvarten sedan torsdag eftermiddag. Han är anställd vid ett sågverk i Hammaslahti i Joensuu och har blivit känd för en bild hans viltkamera knäppte klockan 12.23 på torsdagen cirka 10 kilometer söder om Joensuu centrum.
– Min första tanke var att det var en lo, det finns ju inga andra kattdjur i Finland med den färgen. Men när jag senare tog en ny titt med mina vänner fick vi syn på svansen och mycket annat som innebär att det här måste vara någon annan art.
Det gepardliknande djuret anses av många experter vara en hybrid, det vill säga en korsning mellan arter. Andra menar att djuret i fråga är en serval. Servaler är vanligt förekommande i södra delarna av Afrika, men är olagliga att ha som husdjur i Finland. Det finns heller ingen djurpark i närheten av Pasi Kinnunens viltkamera.
– Det går rykten om att någon i närheten skulle ha servaler hemma, men den exakta ”diagnosen” lär ju klarna efter hand. Jag har heller inte hunnit läsa alla artiklar eftersom jag varit upptagen i telefon, säger Kinnunen om journalistpådraget.
Tiia Haukka, tillsynsveterinär vid Norra Karelens miljöhälsa, tror att det handlar om en katt av rasen savannah, en korsning mellan serval och tamkatt.
– Vi har sedan sommaren vetat att en person i området har savannah-katter som husdjur, och att katterna fått röra sig fritt ute.
De finns olika savannah-katter, med olika stor del serval i sig. Enligt Livsmedelsverket är import av korsningar som ligger närmast servalen förbjuden. Först en savannah som är fem generationer distanserad från serval får tas in i landet.
Under fredagen får historien en ny vändning när Yle rapporterar att en kvinna tagit kontakt med redaktionen. Kvinnan uppger att det observerade djuret är hennes savannahkatt Simba. 
Simba betyder lejon på swahili. Simba är också är en central figur i Disneyklassikern Lejonkungen
Enligt kvinnan är Simba en hybrid, direkt avkomma till en serval och en tamkatt. En sådan får inte importeras till Finland. Det gäller sedan 2016, då lagen om hanteringen av främmande arter skrevs om.
Servalhybrider som är födda före 2016 är därför fortfarande tillåtna som husdjur, säger lagstiftningsrådet Sanna Koljonen till Yle.
Artikeln har uppdaterats.

ANDRA LÄSER