Jämställdhet är mer än bara vackra ord

Ett gemensamt liganamn gör inte en sport jämställd om prispengarna fortsätter vara lägre för damerna än för herrarna.

SPV:s Tuomas Mustonen spelar i fortsättningen i F-ligan.
Innebandyförbundet meddelade på onsdag att damernas och herrarnas liga byter namn.
I fortsättningen går båda ligorna under namnet F-liiga (F-ligan). Enligt förbundet är det viktigt att ha båda serierna under samma paraply och det ska främja jämställdheten inom grenen.
– Det var väldigt viktigt för oss att få både dam- och herrserien under samma varumärke. Vi vill vara en modig banbrytare i likabehandling och jämställdhet. Jag anser att det är viktigt att inte dela upp ligan enligt kön, säger den nya F-ligans vd Kimmo Nurminen till nyhetsbyrån SPT.
Nurminen talar om jämställdhet och att inte se skillnad på herr- och damligan. Det låter som en mycket välkommen tankegång inom finländsk bollsport.
Men då prispengar för herrarna är betydligt högre än för damerna i den nya ligan känns Nurminens ord om jämställdhet rätt tomma. Speciellt som de ojämställda prispengarna inte är ett nytt fenomen inom innebandyn. Också i finländska cupen är det mer värdefullt att vinna som man än att göra det som kvinna.
Den nya gemensamma sajten ska också enligt förbundet bidra till att minska klyftan mellan könen. Men då man klickar in sig på fliiga.com landar man automatiskt på herrligans sida. För att navigera till damernas F-liga måste man hitta den lilla "naiset" knappen på sidan.
Tanken om en mer jämställd innebandy är fin. Men den för att jämställdheten ska förverkligas krävs mer än bara ett namnbyte och några välformulerade fraser.
Samtidigt finns det hopp om riktig jämställdhet i F-ligan. Förbundets styrelseordförande Risto Kauppinen säger att prispengarna borde justeras och att det till och med kan vara möjligt redan inför kommande säsong.
ANDRA LÄSER