Mutskandalen får EU att skaka

En gripen vicetalman, ledamöter i förhör och hundratusentals euro i kontanter på vift. Mutskandalen kring EU-parlamentet och Qatar får hela EU-maskineriet att skaka, med krav på både avgångar och ändrade regler.

EU-parlamentet skakas av en misstänkt mutskandal. Arkivbild från Strasbourg.
12.12.2022 19:50
Den belgiska polisens tillslag i fredags har snabbt utvecklats till en av de präktigaste skandalerna i modern EU-historia.
Grekiska EU-parlamentsledamoten Eva Kaili – tillika en av parlamentets 14 vice talmän – har gripits och förhörts, misstänkt för inblandning i en mutskandal med kopplingar till Qatar. Gripen är även hennes italienska sambo, som arbetar som assistent åt en italiensk EU-parlamentsledamot. Även Kailis far, på besök i Bryssel, har suttit gripen under helgen, efter att ha ertappats med en resväska full med pengar i 20- och 50-eurosedlar.
Enligt uppgifter till tidningen Le Soir ska det ha funnits motsvarande drygt en halv miljon euro i väskan. Ytterligare cirka 140 000 euro ska ha hittats hemma hos Kaili.
– Det här är sådant som man normalt bara träffar på vid tillslag hos knarklangare, säger en källa nära utredningen till Le Soir.

”Erbjudits gåvor”

Gripen är även en italiensk tidigare EU-parlamentsledamot, som leder en organisation som arbetar för internationellt ansvarsutkrävande och som grundats av Kailis sambo.
Alla är formellt anklagande för ”deltagande i kriminell organisation, pengatvätt och korruption”, enligt ett utskick från Belgiens federala åklagare.
”Det misstänks att parter i politiska och/eller strategiska positioner inom EU-parlamentet har betalats stora summor pengar eller erbjudits betydande gåvor för att påverka parlamentets beslut”, heter det från åklagarna.
Formellt har inget land utpekats. Enligt belgiska tidningar rör det sig dock främst om Qatar. Nyhetssajten Politico Europe har samtidigt sett dokument som pekar ut både Qatar och Marocko.

Fakta | Skandaler vi minns

Här är några av EU-historiens mest omtalade skandaler:
November 2020: Konservative ungerske EU-parlamentsledamoten Jozsef Szajer avgår frivilligt efter att ha gripits av polisen när han naken och med narkotika i väskan försökt fly då polisen avbröt en fest ovanför en gaybar under pågående pandemirestriktioner.
Oktober 2016: EU-parlamentsledamoten Steven Woolfe från brittiska brexitpartiet Ukip förs till sjukhus efter slagsmål med partikollegan Mike Hookem. ”Det här gör vi upp där ute”, ska Woolfe ha sagt efter ett gräl varpå herrarna gjorde upp med knytnävarna.
Oktober 2012: Maltesiske EU-kommissionären John Dalli tvingas avgå efter anklagelser om att en person för hans räkning erbjudit Swedish Match ändrade snusregler i EU – om man betalade 600 miljoner kronor. Dalli förnekar än i dag.
Mars 1999: Hela EU-kommissionen under ledning av Jacques Santer avgår efter växande kritik från parlamentet, främst kring franska ledamoten Édith Cresson – som 1997 anställt sin tandläkare som aidsexpert.
Oktober 1988: Nordirländske EU-parlamentsledamoten Ian Paisley blir bryskt utförd ur plenisalen av sina kollegor. Orsaken? Unionistpastorn Paisley avbröt talet från besökande påven Johannes Paulus II genom att bland annat kalla honom för ”antikrist”.
Källa: TT

Framsteg i Qatar?

Kaili har omedelbart stängts av från parlamentet och väntas under tisdagen bli av med sin talmanspost. Hemma i Grekland har myndigheterna frusit hennes tillgångar.
Samtidigt skärskådas nu hennes förehavanden på sistone – bland annat hur hon besökte Qatar i början av november för att prisa landets ”stora framsteg” på arbetsrättsområdet.
Svenska EU-parlamentsledamoten Abir Al-Sahlani (C) vittnar också om hur Kaili envist försökt övertala henne att Qatar borde få visumfrihet till EU.
– Jag sade till henne att ju mer du pratar, desto mer inkompetent framstår du. Du förstår tydligen inte vilket land du har att göra med eller regionen och dess kultur och historia, berättar Al-Sahlani för tidningen Arbetsvärlden.
Internationella fotbollsförbundets ordförande Gianni Infantino och Qatars premiärminister Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al-Thani på läktaren under en av VM-matcherna i Qatar. Arkivbild.

Uttalanden granskas

Även andras uttalanden om Qatar på senare tid hamnar nu i nytt ljus. Belgiske EU-parlamentsledamoten Marc Tarabella har talat positivt om utvecklingen inför fotbolls-VM i Qatar – och fick dessutom utstå en polisrannsakan i lördags kväll.
Själv hävdar han att det endast var kopplat till en tidigare medhjälpare, som är indragen i härvan.
– Jag har aldrig fått någon gåva från Qatar, säger Tarabella till Le Soir.
Än så länge är det bara personer kopplade till EU-parlamentet som dragits in. Men även EU-kommissionärer pressas nu med frågor om positiva uttalanden kring Qatar.
– Vi har väldigt tydliga regler för alla kommissionärer. Vi kontrollerar det, med tanke på vad som hänt i EU-parlamentet och här måste vi undersöka hur situationen ser ut. Men om någon ny information dyker upp så måste vi reagera på det, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens i Bryssel.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen pressas om mutskandalen i EU-parlamentet på en presskonferens i Bryssel.

Åtgärder krävs

Både inom och utanför EU-parlamentet manas nu till åtgärder för att undvika korruption.
Krav framförs på tydligare redovisning av allehanda kontakter och utlägg och klara etiska regler.
– Det är dags att diskutera om vi inte borde etablera det här för alla EU-institutioner. Principen om att ha en etisk instans med väldigt tydliga regler för vad som behöver kontrolleras och publiceras hur och när vore ett stort steg framåt, säger Ursula von der Leyen.
Från Ungern – som inte minst EU-parlamentet har kritiserat för bristfällande korruptionsåtgärder – hörs samtidigt syrliga kommentarer.
”De har hittat på lögner om korruption i Ungern i åratal. Hyckleri när den är som bäst”, skriver EU-parlamentsledamoten Balázs Hidvéghi på Twitter enligt nyhetsbyrån AFP.

ANDRA LÄSER