En resa till barndomens Göteborg ändrade uleåborgaren Kai Latvalehtos liv: ”Det sverigefinska irriterar och inspirerar mig”

Efter succéfilmen Ingen riktig finne har Kai Latvalehto fortsatt att jobba med det sverigefinska. Och musiken har inte heller hamnat i skymundan för Latvalehto vars band Aknestik kan ses i Helsingfors inom kort.

Kai Latvalehto har en lång karriär bakom sig som musiker. Numera spelar han främst för att ha roligt tillsammans med vänner.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
24.10.2022 05:00 UPPDATERAD 24.10.2022 11:10
Vi når Kai Latvalehto, gitarrist i Aknestik, på distans. Han befinner sig i Uleåborg där han bor. Hans svenska är rik, nyanserad och kryddad med den distinkta dialekten från Göteborg som var hans barndoms hemstad innan flytten tillbaka till norra Österbotten. Vi ska återkomma till det senare i intervjun. 
Aknestik är åter aktuella med en liten turné. Aknestiks aktiva period med utgivning av skivor var från 1980-talet fram till början av 2000-talet, med låten Suomirokkia som en stor hit. I dag har låten lyssnats på över 5 miljoner gånger på Spotify. 
Aknestiks historia går tillbaka till början av 1980-talet.

ANDRA LÄSER