Motgång för Marine Le Pen i franska regionalval

Oväntat misslyckande för Marine Le Pens högerextrema Nationell samling i de franska regionalvalens andra och avslutande omgång. Partiet segrar inte i någon av regionerna som gick till val, enligt de första vallokalsundersökningarna.

Högerextrema Nationell samlings partiledare Marine Le Pen lämnar vallokalen i Hénin-Beaumont efter andra omgången i de franska regionalvalen.

Nationell samling (RN) hade räknat med framgång i minst fem regioner i förra söndagens första valrunda – men misslyckades med att koppla något ordentligt grepp om någon.

På söndagen stod det klart att partiet inte lyckats vinna någon region. Inte ens förhandstippade Provences-Alpes-Côte d'Azur, där städer som Marseille och Cannes återfinns. Detta trots en knapp ledning inför slutomgången.

En seger i den sydfranska regionen skulle ha inneburit en ordentlig skjuts för Le Pens strävan mot presidentposten, enligt bedömare.

Det konservativa partiet Republikanerna (R) nådde framgångar i regionen Hauts-de-France. En seger där innebär att partiets ledande politiker Xavier Bertrand kan komma att bli presidentkandidat i nästa val.

Frankrikes regionalval

Årets franska regionalval inleddes med en första omgång den 20 juni och avslutas med omgång två den 27 juni.

I slutomgången deltar de partilistor som fått minst tio procent av rösterna i första omgången. De som fått minst 5 procent tillåts i sin tur gå ihop med någon annan.

Den lista som får flest röster i slutomgången får sedan automatiskt en extra tilldelning på 25 procent av mandaten, oavsett röstetal, för att säkra en stabil majoritet.

Regionerna bestämmer bland annat över företagsstöd, regional kollektivtrafik och gymnasieskolor.

Totalt har Frankrike i dag 18 regioner, varav 13 i Europa.

Få röstar

Valaffischer i kommunen Saint-Jean-de-Luz i sydvästra Frankrike inför den andra omgången i regionalvalen.

Förra söndagens valdeltagande – 34 procent – var det lägsta sedan 1958 års regionalval och kallades "en medborgerlig katastrof" av Le Pen. Och inte heller den andra rundan tycks ha lockat fransmännen, enligt de första siffrorna från landets inrikesdepartement.

En särskild utmaning tycks vara att få landets unga till valurnorna – förra söndagen valde nästan 90 procent av Frankrikes 18–24-åringar att stanna hemma. I en opinionsmätning i torsdags uppgav bara 36 procent av den totala väljarkåren att de planerar att rösta i den andra valrundan.

Hopp hos högern

Många ser regionalvalen som en generalrepetition inför nästa års presidentval, men varken president Emmanuel Macron eller hans förutspådda huvudkonkurrent Le Pen hade skäl att fira efter den första rundan. Valet var en "besvikelse för Macron och hans parti Republiken på väg (LREM).

De franska regionalvalen rör 18 regioner och handlar i praktiken bland annat om företagsstöd, regional kollektivtrafik och gymnasieskolor – men framför allt är de en viktig arena för rikspolitiker att visa upp sig och vinna nya väljare.

Vallokalerna stängde klockan 20 i kväll.

President Emmanuel Macron hälsar på invånare i Le Touquet-Paris-Plage innan han lägger sin röst i regionvalens andra runda.
ANDRA LÄSER