Ny rekordstor tilläggsbudget: Tusen euro per person

Regeringen har enats om ytterligare en rekordstor tilläggsbudget för det här året. De största anslagen riktas till kommuner, till företag och till barn och unga med risk för utanförskap – allt som en följd av coronakrisen och restriktionerna.

Regeringen har beslutat om en tilläggsbudget på ytterligare flera miljarder euro. Bild från presskonferensen på tisdagskvällen.
Peter Buchert
Bille Sirén
02.06.2020 21:15 UPPDATERAD 02.06.2020 21:17
Regeringens tredje tilläggsbudget gick lös på 3,6 miljarder euro. Den fjärde krossar även det rekordet. Regeringen enades på tisdagskvällen om ytterligare 5,5 miljarder för att hjälpa Finland att återhämta sig efter nedstängningen.
Om man fördelade summan jämnt skulle den motsvara tusen euro per finländare.
Den största potten på 1 miljard euro går till kommunerna. Nästan lika mycket frigörs för nya stöd till företag vars kostnader har fortsatt löpa medan intäkterna har sinat under restriktionerna.
Artikeln fortsätter under videon.
För att hjälpa barn och ungdomar som löper risk för utanförskap viker man flera hundra miljoner. Den här riskgruppen är betydligt större än annars, eftersom skolorna under distansundervisningen inte kunde erbjuda samma slags stöd som normalt.
Hela regeringskvintetten är på plats på presskonferensen.

Sanna Marin: Fokus på barns och ungas välmående

– Avsikten med tilläggsbudgeten är att stödja och hjälpa ekonomin att återhämta sig efter krisen. Vi lanserar ett brett paket med fokus på barns och ungas välmående, och påbörjar en ekologisk återuppbyggnad, säger statsminister Sanna Marin (SDP).
I tilläggsbudgeten ingår också regelrätta och klassiska stimulansåtgärder, som större satsningar på infrastruktur. Därtill kommer anslag för 4 800 extra studieplatser vid universitet och yrkeshögskolor.
Budgetuppgörelsen föregicks av en politisk tvist där Centern veterligen ska ha hållit hårt på regeringsprogrammets skrivning om att balansera upp statsbudgeten, som coronakrisen omöjliggjort. Vänsterflanken var enligt uppgifter inte lika pigg på att förbinda sig till specifika sysselsättningsmål eller acceptera nedskärningar i det här skedet.
När vi öppnar upp är det viktigt att vi väljer riktning noggrant. Finland reser sig med en grön återuppbyggnad.
– Regeringens mål är att stabilisera de offentliga finanserna. Vi kommer inte att kunna undvika nedskärningar eller skattehöjningar på sikt, säger finansminister Katri Kulmuni (C).
För att få loss pengarna till de tre tidigare tilläggsbudgeterna har regeringen beräknat att staten måste låna 13,5 miljarder euro.
De stora sysselsättningspolitiska riktlinjerna och eventuella nedskärningslistor kommer regeringen att tvista om i augusti och september när statsbudgeten för 2021 ska manglas fram.

Maria Ohisalo: Grön återuppbyggnad

I det här skedet gäller det ändå att frigöra medel för stimulans, anser regeringen, men:
– När vi gör det är det viktigt att vi väljer riktning noggrant. Finland reser sig med en grön återuppbyggnad, säger inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) som gläds åt satsningar på klimatåtgärder och naturskydd.
Hon glädjer sig också åt större satsningar på kollektivtrafiken som regeringen ska berätta mer om i dag. På kort sikt viker regeringen 100 miljoner euro för kollektivtrafiken, som kompensation för bortfallet från biljettförsäljningen.
Enligt Anna-Maja Henriksson har hon under sin karriär aldrig bevittnat en lika stor tilläggsbudget som nu. Men den behövs, menar hon.
Undervisningsminister Li Andersson (VF) säger att regeringen räddar både människorna och företagen. Regeringen höjer utkomststödet fram till slutet av året, men en betydligt större satsning är "välfärdspaketet" till barn och unga, 310 miljoner. Det behövs eftersom coronakrisen har slagit hårdast mot de elever som redan tidigare var i större behov av stöd.
– Välfärdspaketet stöder undervisningen, lappar de hål som uppstått under distansundervisningen och stärker kampen mot utanförskap. Också universiteten får sex miljoner euro extra utöver de pengar som behövs de extra studieplatserna, säger hon.
Enligt henne ska pengarna användas till att bland annat skapa jobb för unga.
Regeringen ska också satsa på socialtjänster för barn och unga och på att förebygga psykisk ohälsa.
Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) betecknar tilläggsbudgeten som "unik" för hennes karriär som minister, men tillstår att exceptionella tider kräver exceptionella beslut.
– Vårt mål är att företagens hjul ska börja rulla igen. Vi behöver ett samhälle med utbildad och kompetent arbetskraft, säger hon och tillägger att regeringen strävar efter att skapa 60 000 nya jobb.

ANDRA LÄSER