Nya avvisningar till Kabul under torsdagsnatten

Polisen har avvisat tre myndiga personer till Kabul, meddelade Helsingforspolisen på torsdagen.

Vårdpersonal väntar med bårar utanför ett sjukhus i Kabul efter en självmordsattack tidigare i veckan.
De tre avvisade är män och alla är myndiga, berättar överkommissarie Liisa Lintuluoto vid Helsingforspolisen.
Mer än så vill hon inte säga om de avvisade.
I slutet av oktober var budskapet från Polisstyrelsen att avvisningarna till Afghanistan i praktiken ligger på is, sedan Migrationsverket justerat sin linje och förvaltningsdomstolarna utfärdat ett ökat antal verkställighetsförbud.
I början av september begränsade Migrationsverket tillämpningen av intern flykt till Kabul, sedan FN:s flyktingorgan UNHCR publicerat nya riktlinjer. Men bland annat "friska och arbetsföra ogifta män" kan enligt Migrationsverket också i fortsättningen förutsättas bosätta sig i huvudstaden Kabul.
– Det stämmer att det har kommit en del verkställighetsförbud, men utgångspunkten är ändå att avvisningar till Afghanistan är möjliga. Vi följer med läget hela tiden, och om beslutet om avvisning fattats före Migrationsverket ändrade sin linje kollar vi att beslutet är i enlighet med den nya linjen och kan verkställas, säger Lintuluoto.
Någon statistik över hur många av avvisningsprocesserna som nu avbrutits på grund av verkställighetsförbud eller ändrade riktlinjer har polisen inte.

Planeras några ytterligare avvisningar till Afghanistan?

– Det informerar vi inte om på förhand. Hur som helst övervägs varje fall var för sig, säger Lintuluoto.
Amnesty Finland uttrycker sin bestörtning över avvisningarna på Twitter.
– Det är chockerande. Afghanistan är inte tryggt. Finland avvisar människor till livsfara, twittrar Amnesty.
Polisstyrelsen beslutade i början av oktober att alla avvisningar till Irak avbryts, eftersom Irak inte vill ta emot personer som avvisas med tvång. På den här punkten har det inte skett någon förändring.
ANDRA LÄSER