Finlandssvenska fotografen Johannes Romppanen prisas för årets bästa fotobok 2019

Årets fotobok 2019 är Johannes Romppanens fotobok Lilja. Boken är en öppen beskrivning av de första åren av dottern Liljas liv, en dotter som fick en allvarlig hjärnskada då hon föddes.

I fotoboken Lilja dokumenterar Johannes Romppanen sin dotter Liljas fyra första år i livet. Lilja drabbades av en allvarlig hjärnskada då hon föddes.
12.05.2020 18:47
Fotokonstnärernas förbund och Finlands fotografiska museum har utsett vinnaren av årets fotobok 2019. Priset går till den finlandssvenska fotografen Johannes Romppanen.
Han erhåller 2 000 euro för sin fotobok Lilja.
– Min dotter Lilja fick en allvarlig hjärnskada vid förlossningen och i fotoboken beskrivs på ett dagboksaktigt vis det fyra första åren. Boken innehåller mycket porträtt på Lilja, men också en del kortare texter, säger Romppanen.
Bildkonstnären och fotografen Ulla Jokisalo ansvarade för att utse vinnaren.
"Fotoboken Lilja är en stark och personlig röst och ett samhälleligt ställningstagande för varje barns rättighet till att bli godkänd precis sådan som man var då man föddes till denna värld", lyder en del av Jokisalos prismotivering.
Finlandssvenske fotografen Johannes Romppanens fotobok Lilja har utsetts till årets fotobok 2019.

"Ska du dela pengarna med Lilja?"

Romppanen säger att det känns väldigt fint att få ett erkännande för det jobb han gjort. Han är också noga med att poängtera att han inte gjort allt jobb ensam.
– Jag är ytterst tacksam för all hjälp mitt team har gett mig. Utan möjligheten att bolla idéer, tankar och materialet hade det nog varit krävande att klara allt ensam.
Priset på 2 000 euro är mycket välkommet, speciellt nu i coronatider.
– De äldre barnen här hemma frågade genast om jag nu ska dela pengarna med Lilja, eftersom hon förekommer på bilderna. Men priset kommer nog att gå till familjens levnadskostnader och pengarna är välbehövda i dessa tider, säger Romppanen.

Finalisterna och deras fotoböcker

Natalia Kopkina: Mame
Kati Leinonen: Äimärautio
Anni Leppälä: hyle   curtain   backdrop
Marco Melander och Saara Salmi: Atelieri O. Haapala ja sen ihmeellinen maailma – The Fantastic World of Atelieri O. Haapala
Johannes Romppanen: Lilja

ANDRA LÄSER