Saarinen på prispallen i säsongdebuten – "Det här var bra träning för mig"

Jenni Saarinen inledde konståkningssäsongen med att sluta trea i Nebelhorn Trophy i tyska Oberstdorf.

Jenni Saarinen genomförde sina nya program i Nebelhorn Trophy och slutade trea trots en del missar.
Filip Saxén
26.09.2020 17:16
Trots att hoppen inte riktigt satt som det skulle och hon själv gärna hade sett ett bättre genomförande av både det korta och det fria programmet kunde Jenni Saarinen vara rätt nöjd efter säsonginledningen i Oberstdorf i Tyskland.
Efter det korta programmet låg Saarinen på fjärdeplats men i det fria programmet var hon tvåa och slutade på en tredjeplats i sammandraget. Hennes slutpoäng inför de tomma läktarna blev 163,87.
Att det var början av säsongen syntes inte bara i Saarinens prestationer på isen. Många av åkarna hade svårt att hitta rytmen och en del hopp förenklades eller slutade i fall. Också Saarinen gick i isen i sitt första hopp men samlade sig snabbt och lyckades hålla ihop resten av lördagens prestation.
"Trots att jag föll fick jag grepp om hoppet. Också de övriga hoppen gick bra. Jag tycker det fanns mycket positivt i mitt program. Jag är inte helt nöjd med programmets delmoment då jag stressade lite väl mycket, säger Saarinen i Konståkningsförbundets pressmeddelande.
Saarinen har förnyat både det korta och det fria programmet inför den här säsongen. Att få alla moment och helheten att sitta som den ska tar tid och kräver att hon får både träna och tävla.
"Jag ville pröva på något nytt och österländska rörelsemönster intresserar mig. Det fria programmet kräver fortfarande många upprepningar men den här tävlingen fungerade som bra träning för mig", säger Saarinen.
Estlands Eva-Lotta Kiibus vann tävlingen (173,53 poäng) före schweizaren Alexia Paganini (168,85).
Saarinens nästa tävling är Budapest Trophy i Ungern om tre veckor men på grund av coronapandeemin är det oklart om hon kan ställa upp i tävlingen.

Tillbaka efter tunga år

21-åriga Saarinen skulle tillsammans med jämnåriga Viveca Lindfors och Emmi Peltonen föra de starka finländska konståkningstraditionerna vidare efter att Laura Lepistö och Kiira Korpi lagt av. Men Saarinen hade svårt att hantera situationen, klarade inte av att säga nej då pressen och träningsmängden blev för stor och hon tappade både självförtroende och kapacitet.
Sakta men säkert jobbade hon sig tillbaka och i februari i fjol tog hon hem segern i nordiska mästerskapen med rekordpoängen 162,63.
Hennes starka resultat gav henne ekonomiskt stöd av både Olympiska kommittén och undervisnings- och kulturministeriet och hon jagar tillsammans med Peltonen en OS-plats.
Viveca Lindfors meddelade i somras att hon lägger av med konståkning på grund av skadebekymmer. Lindfors vann ett sensationellt EM-brons 2019 men har efter framgången lidit av de ryggproblem som till slut satte punkt för karriären.

ANDRA LÄSER