Global chipbrist bromsar köpfesten

Valmet stoppar sin biltillverkning i Nystad och spelfantaster får vänta i månader på den senaste Playstationkonsolen. Bakom produktionsstörningarna ligger en skriande brist på så kallade halvledare, en komponent som är oumbärlig i praktiskt taget all elektronik.

Det råder global brist på halvledare, alltså de mikrochip som kretskorten som universitetslektor Kimmo Silvonen håller upp är uppbyggda med. Bristen gäller dock snarast mer avancerade chip än dessa, säger Silvanen.
28.04.2021 06:00 UPPDATERAD 28.04.2021 07:11
Bilar, skogsmaskiner, spelkonsoler och tvättmaskiner. Vad har de gemensamt? Alla innehåller halvledare – mikrochip som styr deras funktioner – som det nu råder global brist på.
Flaskhalsarna i produktionen av dessa små, men oumbärliga komponenter har fått särskilt stora följdverkningar i bilbranschen. Förra veckan kunde till exempel lokaltidningen Uudenkaupungin sanomat berätta att Valmets bilfabrik i Nystad står stilla i en vecka på grund av chipbristen.
Nu säger kommunikationschefen Mikael Mäki att bristen på komponenter troligtvis stör produktionen ända till den 16 maj. Personalen är inte permitterad, utan företaget använder sig av olika former av flexledigheter så länge störningarna pågår.

ANDRA LÄSER