Formel 1-tävling körs trots bombattack

Det blir en formel 1-tävling i Saudiarabien trots bombattacken mot en oljeanläggning bara en mil från banan i Jidda.

Attacken mot oljeanläggningen skedde bara en mil från formel 1-banan i Jidda.
Fredagens attack skakade om formel 1-världen och de 20 förarna satt i långa möten med arrangörerna, stallen och Internationella bilsportförbundet (FIA) långt in på natten efter händelsen, som inträffade vid 17.40-tiden, lokal tid.
Nu står det klart att tävlingen blir av. Beslutet fattas "efter omfattande diskussioner mellan alla intressenter, saudiska myndigheter och säkerhetstjänster som garanterar att det är säkert att tävla", skriver FIA i ett uttalande.
Enligt bland annat BBC och Sky Sports var förarna och teamcheferna inte enhälliga i beslutet att fortsätta tävla i Saudiarabien.
Huthistyrkorna i Jemen, där Saudiarabien krigar sedan 2014, tog på sig attacken mot oljeanläggningen som inträffade under träningen inför söndagens grand prix-tävling.
Oljeanläggningen är ett viktigt lager för Jidda, som är Saudiarabiens andra största stad, och har flera gånger tidigare utsatts för attacker.
Tävlingen i Saudiarabien körs för andra året och har redan varit omstridd på grund av kritik mot landets bristande respekt för mänskliga rättigheter och demokrati.

Hamilton lyfter fram mänskliga rättigheter

På fredagens presskonferens – innan attacken ägde rum – ifrågasatte sjufaldige världsmästaren Lewis Hamilton om det var rätt att tävla i landet.
– Sist och slutligen är det upp till dem som styr att göra förändringar och jag tycker inte vi ser tillräckligt av dem. Vi måste se mera förändringar, säger Hamilton enligt BBC.
Enligt människorättsorganisationen Reprive har över hundra människor avrättats i Saudiarabien bara i år. Bland fångar som väntar på sin dödsdom finns bland annat Abdullah al-Howaiti som dömdes till döden 2017 bara 14 år gammal. Enligt saudiska myndigheter ska al-Howaiti ha skjutit en polis till döds men enligt pojkens mamma ska sonen ha torterats tills han felaktigt erkänt brottet.
Hamilton känner till fallet.
– Det finns inte mycket jag kan säga som skulle göra någon nytta. Det är ofattbara saker man hör. Jag har hört att en fjortonårig dödsdömd fånge skickat brev åt mig. Fjorton! säger Hamilton som utanför F1-banan aktivt jobbar för mänskliga rättigheter.
– Vi bestämmer inte vart vi ska åka, men det är vår plikt att göra vad vi kan medan vi här är. Det är inte nödvändigtvis vårt ansvar, men vi försöker göra så gott vi kan.
ANDRA LÄSER