Höga båtbränslepriser påverkar gästhamnarna – "De tar bilen till sommarstugan i stället för båten"

Säsongstarten för gästhamnarna har hittills varit dyster. Bränslepriser som skjutit i höjden har lett till att allt fler båtförare undviker extra åkturer. 

Flera hamnkaptener förutspår att allt fler båtförare kommer att minska på antalet båtturer under sommaren. 
Sara Björklundsara.bjorklund@hbl.fi
24.06.2022 05:02
Priset på båtbränslet har stigit rejält i år och det finns redan tecken på att de höga bränslekostnaderna påverkar båttrafiken i gästhamnarna. 
I Lovisa gästhamn står en stor del av båtplatserna tomma. Enligt hamnkapten Niclas Mattson har sommaren hittills varit den lugnaste på flera år.
– Det har inte varit så här lite trafik på länge, men vädret har även varit väldigt dåligt. Jag kommer inte ihåg när det senast skulle ha varit så kallt eller blåsigt som det har varit i sommar, säger Niclas Mattson. 
Mattson tror att  det högre bränslepriset kommer att påverka båttrafiken framför allt senare under sommaren. 
– Det spelar ingen roll vad bensinen kostar, våra gäster klagar alltid på det. I sommar tror jag ändå att vi verkligen kommer att se en effekt av bränslepriset, säger Mattson.

Båtförare överväger resor noggrant

Enligt Kasper Viennanlinna, hamnkapten i Nagu gästhamn, har båtförarna i Nagu redan börjat reagera på prisförändringarna.
– Flera av våra gäster har sagt att de inte kör båt lika mycket på grund av de höga bränslepriserna. En del väljer redan att ta bilen till sommarstugan i stället för båten, säger Viennanlinna.
Rasmus Sulonen är företagare vid Ingå gästhamn. Sulonen tror att bränslepriserna kommer leda till att båtförarna överväger sina resor mer noggrant. 
– Jag tror att båtförarna kommer att minska på de kortare resorna. De kommer till exempel knappast att ta båten för att åka till glasskiosken, säger Sulonen. 
Läs också: HBL kollade bränslepriserna längs sydkusten – så här ser båtägarna på säsongen
Priserna på båtbränslet kan variera stort mellan olika stationer. I vissa hamnar kan man bli tvungen att betala nästan tre euro per litern för bränslet. 
– Man märker definitivt av skillnaderna i bränslepriserna. Många har ringt oss och frågat hur mycket vår bensin kostar och sedan kommer de hit för att tanka, säger Sulonen. 
Hamnkaptenerna poängterar ändå att säsongen vanligtvis inleds kring midsommar och att trafiken sannolikt kommer att öka under helgen.
– Vi hoppas på bättre trafik under midsommaren. Många ringer och frågar ifall vi har lediga platser, men alla våra platser som kan reserveras är bokade, säger Viennanlinna.
Läs också: Högt bränslepris oroar båtfolket

ANDRA LÄSER