Ny pro-europeisk regering svors in i Italien

Ministrarna har höjt sina högerhänder och svurit trohet till Italien i presidentpalatset i Rom. Den nya regeringen, återigen ledd av Giuseppe Conte, är mer välvilligt inställd till EU och väntas införa en mjukare migrationspolitik.

Luciana Lamorgese, ny inrikesminister, samtalar med utrikesministern Luigi di Maio under ceremonin i presidentpalatset.
05.09.2019 13:03
Regeringskriser är ingenting nytt i Italien. Den regering som svors in på torsdagsförmiddagen, under ledning av president Sergio Mattarella, är den 67:e i raden – på 73 år.

Demokratiska partiet (PD)

Socialdemokratiska Demokratiska partiet (italienska: Partito Democratico, förkortat PD) är en sammansmältning av det tidigare kommunistpartiet Vänsterdemokraterna och den större alliansen Unionen, som bland annat innefattade Kristdemokraterna. Partiet grundades 2007, och leds sedan 2019 av Nicola Zingaretti.
Demokratiska partiet ingick i en center-vänsterallians inför valet 2013, och vann då majoritet i underhuset med mycket knapp marginal. PD bildade en bred samlingsregering, men motarbetades frekvent av det nya partiet Femstjärnerörelsen som blev valets enskilt största parti och vågmästare i senaten.
Till slut tillsattes en ny regering, ledd av den unge PD-ledaren Matteo Renzi som kuppade in sig själv på posten som premiärminister. Men trots utlovade ekonomiska reformer – mitt under finanskrisen som drabbade Italien hårt – växte missnöjet mot PD. Renzi införde bland annat en omstridd arbetsmarknadslag som gjorde det lättare att sparka anställda, vilket gav upphov till stora protester. Renzi avgick slutligen i slutet av 2016, och en expeditionsregering tog över.
I valet 2018 tappade PD stora väljargrupper – de flesta anses ha spillt till Femstjärnerörelsen, som blev största parti med bred marginal. PD förpassades till opposition.
PD är ett brett parti som ofta slitits mellan sin höger-, och vänsterfalang, men vars ideologi genomsyras av en socialdemokratisk, pro-europeisk tradition. Inför förhandlingarna med Femstjärnerörelsen krävde PD bland annat mer makt åt parlamentet och en mer human migrationspolitik.
Källor: UI/Landguiden, The Guardian, Politico
Den nya koalitionen, som består av anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S), socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD) och det lilla vänsterpartiet Fria och lika (LeU), leds återigen av den partilöse juridikprofessorn Giuseppe Conte. Till sitt förfogande har han 21 nya ministrar, rapporterar Reuters.

21 ministrar

M5S-ledaren Luigi di Maio blir utrikesminister – den yngsta i Italiens historia, bara 33 år gammal. Utnämningen har dock väckt frågetecken då di Maio saknar erfarenhet inom internationell diplomati och, enligt nyhetssajten The Local , talar mycket blygsam engelska.
Finansminister är PD:s Roberto Gualtieri, som för tillfället leder EU-parlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor.
Legaledaren Matteo Salvinis forna roll som inrikesminister har tilldelats en partilös teknokrat, Luciana Lamorgese, som arbetat med migration och säkerhet på regional nivå i många år. Till skillnad från Matteo Salvini, som ofta kommunicerade med såväl väljare som politiker via Facebook och Twitter, har Lamorgese inga sociala medierkonton, skriver The Local.
– Det är en regering producerad av Paris och Berlin, född ur rädslan för att förlora makten, utan värdighet och ideal, med fel personer på fel platser, var Salvinis kommentar till utnämningarna, enligt Reuters.

Femstjärnerörelsen (M5S)

Femstjärnerörelsen (italienska: Movimento Cinque Stelle, förkortat M5S) grundades 2009 ur det som tidigare varit en proteströrelse mot det styrande etablissemanget och korruption, under ledning av komikern Beppe Grillo. Nuvarande partiledare är Luigi di Maio.
Grillo avfärdade alla epitet inom höger- och vänsterskalan, och uppgav istället att M5S stod för en "ärlig politik". Partiet fick snabbt växande stöd, främst bland väljare som upplevde sig marginaliserade och förfördelade av den ekonomiska politiken – främst arbetslösa och unga. Partiet har bland annat stridit för en allmän medborgarlön, och har också engagerat sig i miljöfrågor.
Efter att ha vunnit stora framgångar i regionala och lokala val äntrade M5S rikspolitikens scen inför valet 2013. Kandidaterna valdes av partiets medlemmar i onlineomröstningar, enligt partiets ideologi om direktdemokrati. M5S blev största parti med en knapp marginal, och Luigi di Maio, då 26 år gammal, tillträdde som den yngste vice ordföranden för parlamentets underhus någonsin.
M5S vann 17 mandat i Europaparlamentsvalet 2014. I ett oväntat drag sökte de då medlemskap i den stora liberala partigruppen ALDE, men nekades inträde med hänvisning till partiets populism och EU-skepticism.
I parlamentsvalet 2018 blev M5S störst parti med stor marginal.
Källor: Politico, The Local

Avvärjde nyval

Den nya regeringen bildades sedan PD och M5S kommit överens om ett dokument om 26 punkter tidigare i veckan.
Överenskommelsen avvärjde hotet om en regeringskris, sedan Femstjärnerörelsens tidigare koalitionspartner Lega dragit sig ur regeringen och efterlyst nyval. Premiärminister Giuseppe Conte avgick inför senaten, men fick sedan presidentens tillstånd att sondera terrängen för en ny parlamentarisk majoritet.
På fredag ska regeringen bli föremål för en omröstning i parlamentet. Regeringen måste godkännas av parlamentets två kammare.

ANDRA LÄSER