Anni Vuohijoki lämnar Olympiska kommitténs styrelse – går hårt mot Vapaavuori

Tyngdlyftningsstjärnan Anni Vuohijoki berättar att hon blivit utpekad för misstänkt sexuellt trakasseri. Hon går hårt ut mot Olympiska kommitténs ordförande Jan Vapaavuori. "Det här är att leda genom rädsla", skriver hon i ett öppet brev.

Anni Vuohijoki har representerat Finland i bland annat OS och VM i tyngdlyftning. Arkivbild.
01.04.2022 14:03 UPPDATERAD 01.04.2022 15:09
Trakasserihärvan i Finlands Olympiska kommitté blir bara större. I ett öppet brev avslöjar Anni Vuohijoki att också hon har blivit utpekad för sexuellt trakasseri.
"Två timmar efter att Mika Lehtimäki avgått 28.3 fick jag en mejl, där Olympiska kommitténs ordförande framför en anklagelse, om att jag är misstänkt för sexuellt trakasseri. Det stod inte närmare vad som hänt eller vem det gäller. Tidpunkten och platsen var angiven. Det var en tävlingsresa", skriver hon.
"Jag lever inte i ett heteronormativt förhållande. Jag talar öppet om sexualitet. Jag tänkte först att någon kan ha tagit illa upp av min person. Det är dock en lång väg mellan att tala om sex och sexuella trakasserier."
Hon anlände till förhör på onsdagen 30.3, före Olympiska kommitténs extrainkallade möte, där styrelsen skulle gå igenom Lehtimäkis trakasserier, beslutsprocessen och informationsgången. Närvarande var ordförande Jan Vapaavuori och Olympiska kommiténs HR-chef. Då framgick det att hon inte anklagas för någonting. Det handlade bara om rykten och spekulationer.
"Samtidigt blev jag påmind om att saker kan komma ut i offentligheten. Budskapet var att sanningen inte är så viktig, de ville bara gå igenom det här. De sade att det här är färdigbehandlat för min del. Eftersom jag inte är anställd av Olympiska kommittén så krävs det ingen utredning", skriver Vuohijoki.
"Under torsdagen var Jan Vapaavuori av annan åsikt."
Vapaavuori försäkrade ännu under måndagens presskonferens att Lehtimäkis trakasserier var ett enskilt fall. Under torsdagens presskonferens berättade han att han känner till ytterligare ett trakasserifall i Olympiska kommitténs närhet.
"Jag frågade honom i ett meddelande om han avser mig. Han svarade med ett ja och konstaterade "det leder ju ingenstans men jag kan inte bli fast för att inte ha vetat om det", skriver Vuohijoki.
Hon berättar att hon inte kunnat sova. Hon har upplevt skam. Hon ber om ursäkt för att hon inte vågat tala ut tidigare.
"I Olympiska kommittén har man varit van vid att hålla tyst och information ger mera makt. Ju mer du vet om någon annan desto mer kan du hålla dem i kopplet", skriver Vuohijoki.
"Det här är att leda genom rädsla."
Vapaavuori har sagt att han inte ser någon orsak att avgå. Under torsdagens presskonferens bad han om ursäkt att han gett felaktiga uttalanden under de senaste dagarna. Styrelsen har inte ens fått veta om Lehtimäkis trakasserier innan de först avslöjades av Yle Urheilu.
"Mina människorelationer grundar sig på förtroende, öppenhet och ärlighet. Inget av det här förverkligas i idrottsledarskapet i Finland."
Vuohijoki berättar att hon själv kontaktat Finlands centrum för etik inom idrott Suek för att få en oberoende utredning av sitt ärende. Samtidigt meddelar hon att hon lämnar Olympiska kommitténs styrelse.
"Förhoppningsvis kommer min person, min sexualitet och mitt sätt ännu någon dag att rymmas i ett beslutsfattande organ inom idrottsrörelsen. I Olympiska kommittén ryms de inte så här", skriver Vuohijoki och tackar en del av hennes styrelsekollegor:
"Jag vill tacka för det stöd jag fått av medlemmarna i Olympiska kommitténs styrelse. Erkka, Mika, Markku, Emma och Katja. Tack för att ni har lyssnat. "
Hon syftar till Erkka Westerlund, Mika Poutala, Markku Haapasalmi, Emma Terho och Katja Mjøsund. De övriga styrelsemedlemmarna nämner hon inte i sitt öppna brev.
Olympiska kommitténs ordförande Jan Vapaavuori har kommenterat anklagelserna kortfattat för nyhetsbyrån STT. Han ville inte besvara uppföljande frågor.
– Det stämmer att jag fått veta om en misstanke, att Anni Vuohijoki gjort sig skyldig till osakligt beteende eller sexuellt trakasseri. Utgående från det har jag haft en diskussion med Anni Vuohijoki. Olympiska kommittén har fört saken till Suek för behandling, säger Vapaavuori.

ANDRA LÄSER