USA: Putin får fel info om strider och sanktioner

Vladimir Putins rådgivare vågar inte berätta för honom att kriget inte går som planerat, hävdar länder i väst. Därtill sägs att ryska soldater utan stridsmoral vägrar att lyda order.

Rysslands president Vladimir Putin uppges enligt USA få fel uppgifter från sin stab.
TT-AP-AFP
31.03.2022 09:44 UPPDATERAD 31.03.2022 09:45
Amerikanska underrättelser gör gällande att Putin har känt sig vilseledd av den ryska militärens ledning och att det finns stora spänningar däremellan, sade amerikanska regeringens talesperson Kate Bedingfield vid en pressträff i Vita huset på onsdagen.
– Vi bedömer att Putin inte får rätt information av sina rådgivare om hur dåligt den ryska militären presterar och om hur den ryska ekonomin sargas av sanktioner, eftersom hans högsta rådgivare inte vågar säga sanningen, sade hon.

"Omdefinierar målen"

Bedingfield fick frågan varför USA återigen väljer att sprida underrättelseuppgifter om vad som sker på den ryska sidan. Innan den fullskaliga ryska invasionen inleddes varnade USA återkommande för att den var nära förestående, med stor detaljrikedom om förberedelserna.
– Jag tror att det ger en bild av vilket strategiskt misstag som Putin och Ryssland har begått här. Vi såg från första början att de till exempel gjorde en aggressiv framryckning mot Kiev i början av invasionen. Nu försöker de omdefiniera målen med invasionen i det offentliga.
Ryssland lovade vid tisdagens förhandlingar i Istanbul att dra tillbaka styrkor i norra Ukraina, från områden nära Kiev och Tjernihiv. Detta har dock mötts med skepsis från den andra sidan och inte mycket tyder på att så har skett. Ukraina, USA och Storbritannien beskrev det snarare som en nödvändig rysk omgruppering.

En front i taget?

De amerikanska uppgifterna finner stöd hos allierade Storbritannien. Bägge Natoländerna stödjer Ukraina.
"Rysslands uttalade fokus på en offensiv i Donetsk och Luhansk är sannolikt ett fördolt medgivande att man har svårt att upprätthålla fler än ett betydande avancemang", meddelade det brittiska försvarsministeriet på onsdagen.
Putin har gjort en enorm felbedömning av situationen, säger Jeremy Fleming, chef för den brittiska signalspaningsmyndigheten GCHQ, i ett tal i Australien.
– Det är tydligt att han felbedömde det ukrainska folkets motstånd. Han underskattade kraften i den koalition som hans agerande har svetsat samman. Han tonade ned de ekonomiska konsekvenserna av sanktionerna och han överskattade sin militärs förmåga att säkra en snabb seger, sade Fleming.

"Vapen- och moralbrist"

Den brittiske spionchefen gav en bild av en rysk militär i upplösning.
– Vi har sett ryska soldater, med brist på vapen och moral, vägra att utföra order, sabotera sin egen utrustning och till och med av misstag skjuta ned sina egna flyg.
Fleming varnade vidare för att Ryssland i ett nästa led kommer att försöka utföra hackerattacker, samt förstärka leden med legosoldater från andra länder.

ANDRA LÄSER