Väljer Kina att backa upp Ryssland i Ukraina? Fem frågor till en expert

Vågar Kina ta steget ut och leverera vapen till Ryssland? Det kan vara avgörande för kriget i Ukraina, men följderna kan vara allvarliga för Kina. Samtidigt varnar Mikael Wigell vid Utrikespolitiska institutet för att Kina är intresserat av att erövra Taiwan.

Kina är oroat för att Ryssland blir försvagat av ett utdraget krig, säger forskningsdirektör Mikael Wigell vid Utrikespolitiska institutet.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
02.03.2023 05:01 UPPDATERAD 02.03.2023 07:03
Kina kan inta en avgörande roll i kriget i Ukraina, men frågan är om Kina anser det värt riskerna att ytterligare närma sig Ryssland. Än så länge har Kina undvikit att direkt ta ställning till kriget, men enligt USA har Kina redan övervägt att leverera ammunition och vapen till Ryssland. Det vore ett stort steg, som definitivt skulle få konsekvenser för Kina och hela världen. Det skulle också ge Ryssland ovärderlig hjälp, då ammunition, drönare och avancerad vapenteknologi blivit bristvaror.
Kinas högst uppsatta utrikespolitiska representant Wang Yi besökte nyligen Moskva. Rysslands president Vladimir Putin sade i samband med Wangs besök att han väntar sig ett besök av Kinas president Xi Jinping. Samtidigt är Kinas och USA:s relationer sämre än på mycket länge på grund av ballonghärvan, Taiwan och nya uppgifter om covid-19:s ursprung.
HBL ställde fem frågor till Mikael Wigell, forskningsdirektör på Utrikespolitiska institutet och expert på bland annat kinesisk och rysk utrikes- och säkerhetspolitik samt internationell ekonomi.

ANDRA LÄSER