Mordet på en regimkritiker

Det är två och en halv månad sedan Jamal Khashoggi för alltid försvann under ett besök på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Allt vi hittills vet tyder på att den saudiske journalisten ströps till döds av underrättelseagenter och att hans kropp styckades för att förstöra bevisen.

Det grymma morduppdraget har upprört allmänheten och beslutsfattare världen över. Många detaljer är ännu inte kända. Men den turkiska regeringen läcker information till medierna i en strid ström och överlämnar material till vänligt sinnade stater.
Det finns knappast något tvivel om att kronprins Mohammed bin Salman bär ansvaret för mordet. Det är han som styr Saudiarabien med järnhård hand i sin åttiotvåårige fars ställe. Och det är också han som borde hållas ansvarig för brottet.
Tillsammans med fyra andra publicister har Khashoggi just utsetts till Time magazines årets person 2018. Han sågs senast den andra oktober då han gick in på konsulatet för att få dokument för att gifta sig. Det tog nästan tre veckor innan Saudiarabien medgav att han faktiskt hade dött där.
Först hette det att Khashoggi, som hade flyttat och flytt till USA, skulle övertygas om att komma hem, men tyvärr omkom under ett slagsmål. Sedan erkände man att han ströps. Den saudiske åklagaren har numera åtalat elva av femton män som flög till Istanbul samma dag som journalisten försvann. De utpekades i turkiska tidningar som saudiska agenter. Fem hotas med dödsstraff. Men det påstås fortfarande att gärningsmännen agerade på egen hand – och att kronprinsen eller kungahuset inte har något att göra med Khashoggis död.
Vad som verkligen hände avslöjar sannolikt hemliga turkiska ljudinspelningar från konsulatet. Nyhetskanalen CNN rapporterade nyligen om nya detaljer med hänvisning till en källa som hade läst en utskrift. ”Jag kan inte andas” skulle ha varit Khashoggis sista ord. Det sägs att man också hör hur hans kropp styckas med en såg. Samtidigt berättar operationens ledare, som har identifierats som en av kronprinsens livvakter, i flera telefonsamtal med Saudiarabien vad som pågår.
Amerikanska underrättelsetjänster bedömer att Mohammed bin Salman troligtvis själv gav order att ta hand om Khashoggi. Journalisten som tidigare upprätthöll nära kontakt med andra grenar inom kungafamiljen började i exil skriva kolumner i Washington Post och hörde till kronprinsens hårdaste kritiker.
President Trump vill tydligen inte sätta relationerna till en viktig allierad på spel och bestraffa en storkund i vapenaffärer. Men den amerikanska senaten har den här veckan utpekat Mohammed bin Salman för att personligen vara ansvarig för Khashoggis död. För första gången hotar senaten nu också med att stoppa USA:s stöd till Saudiarabiens grymma krig i Jemen.
Mordet på en regimkritiker är redan i sig ett tecken på cyniskt maktmissbruk. Det kastar också ett annat ljus över kronprinsen som iscensatte sig som en reformator av landets oljebaserade ekonomi och strikt religiösa samhälle.
Som tjugonioårig försvarsminister drev Mohammed bin Salman 2015 igenom interventionen i Jemen där tusentals människor har dödats i bombattacker och drygt 15 miljoner nu hotas av svält. Och det är han som försöker befästa sin makt med förtryck efter att hans far, kung Salman, avsatt två kronprinsar efter varandra för att installera sin favoritson Mohammed.
Jamal Khashoggi visste vad han talade om då han jämförde den saudiske kronprinsen med Bashar al-Assad och Vladimir Putin.

ANDRA LÄSER