HBL följde biståndspengarna: Mensen gjorde Sarala oren och tvingade henne att bo hos kossorna fem dagar i månaden

En menstruerande kvinna är oren. Men i dag behöver Sarala Bohara, 35, inte längre sova bland kossorna fem dagar varje månad. Traditionen är nu förbjuden men seglivad.

– Reglerna är skapade av gudarna och vi borde följa dem, säger 88-åriga Jasima Bohara till HBL när vi följde finska biståndspengar till den avlägsna byn Khandeswori i bergen i västra Nepal.

Sarala Bohara utanför sitt hem i Khandeswori som ligger i sluttningen av Apihimal, en del av bergskedjan Himalaya.
29.05.2022 05:02 UPPDATERAD 29.05.2022 14:30
När Sarala Bohari, 35, var ung fick hon inte vistas i hemmet då hon hade mens. I stället var hon tvungen att sova i ett fähus fem dagar varje månad, som de flesta andra kvinnorna i Fjärranvästern i Nepal på den tiden.
Sarala bor i Khandeswori, en avlägsen by i västra Nepal med 1 700 invånare. Byn ligger nära gränsen till Indien och Kina, vid foten av bergen Apihimal. Det går ingen bilväg fram till byn, så för att ta sig till Khandeswori måste man köra ett par timmar längs en krokig bergsväg från den närmaste lilla staden Marma och sedan vandra fem kilometer för att ta sig fram. Byn ligger på 2 800 meters höjd och är fylld av branta stigar och trappor, som byns invånare lätt rör sig upp och ner för.
– Det var smutsigt och förnedrande att tvingas sova med kossorna. När jag bodde i hyddan var jag ofta sjuk. Jag hade vanligtvis feber och smärta i magen, säger Sarala.

ANDRA LÄSER