Pennan, svärdet och tofflorna

Svår sits för finländsk litteratur i Göteborg.

25.04.2017 20:55
Bokmässan i Göteborg i höst blir knepig för finländsk bokkultur och för finlandssvenska författare. Vi firar Finlands 100 år och är temaland vid Nordens största bokmässa. Samtidigt står hela evenemanget (HBL 25.4) inför en storbojkott från förlag och författare för att en tidskrift med påstådda nazisympatier och 4 000 läsare i år igen är med.
Mässchefen har fått oförtjänt hård kritik. Hon har trots allt i fyra år i kulisserna fört ett samtal med den högerextrema tidskriften i relation till mässans egen värdegrund och dess friheter och ideal.
Kretsarna kring omstridda Nya Tider associeras med bokbål på torgen i Europa. Ändå är frågan om det fruktbara alternativet är att bojkotta hela det unika torg där man trots allt fredligt kan debattera sina böcker.
Författaren Monika Fagerholm betraktar de högerextrema kretsarna som ett "våldsmaskineri". Men om naziklubbarna och kampsportlägren är deras arena, så är de ju i så fall åtminstone på bortaplan vid en bokmässa.
Litteraturkritikern Lena Andersson och författaren Jan Guillou står i den svenska debatten för klassisk yttrandefrihet: Ideologierna är motbjudande, ja, men censur, bojkott och "beröringsskräck" (Andersson i Dagens Nyheter) blir ännu mera fel.
Frågan är om inte Göteborgs bokmässa kan styra upp det onekligen kontroversiella genom att förutsätta att det också vid mässan debatteras inför publik. Yttrandefrihet bakom disken i eget stånd är en ganska ynklig yttrandefrihet.
Författaren Kjell Westö undrar (HBL 25.4) vilken demokrati vi har om tio år ifall bokmässorna öppnas för vem som helst. Lika väl kan man fråga hur demokratin ska må om tio år om vi då har en bukett bubbel-nischade bokmässor för likasinnade. Där sitter författarna då som samhällsbelysare tryggt bland egna fans som inte i grunden ifrågasätter deras röda tråd.
Vi talar nu inte bara om pennan och svärdet, utan också om favorittofflorna.

ANDRA LÄSER