Rekordnotering för avskogning i Amazonas

"Bolsonaro eller Amazonas", står det på ett av plakaten vid en protest mot den brasilianske presidentens miljöpolitik i Brasilia 2020.
13.02.2022 21:30 UPPDATERAD 13.02.2022 21:31
Ett område mer än sju gånger så stort som Manhattan avverkades i Amazonas i Brasilien i januari. Det är en rekordnotering för antalet träd som fällts under årets första månad sedan statistiken började sammanställas 2015.
Det skövlade området är fem gånger större än det som avverkades i januari 2021, visar satellitdata som bland andra BBC har tagit del av.
Skogar som Amazonas har en viktig roll att spela i kampen mot klimatförändringarna, eftersom de suger upp och lagrar koldioxid. När träd dör eller bränns släpps koldioxiden ut igen.
På klimatmötet COP26 förra året lovade fler än hundra länder att de skulle stoppa avskogningen till slutet av decenniet, inklusive Brasilien – där största delen av Amazonas ligger. Många är dock skeptiska till löftet.
Under president Jair Bolsonaro har skövlingen av Amazonas ökat och politiken på marken fortsätter i samma riktning trots klimatlöftet.

ANDRA LÄSER