Attendo vinstvarnar efter kritiken i Finland

Rikssvenska vårdbolaget Attendo inleder ett handlingsprogram för att "stärka kvalitet och kundnöjdhet" efter kritiken från de finska myndigheterna.

Attendo får ökade kostnader på cirka 19 miljoner euro sedan vårdbolaget tvingats stänga två enheter i Finland. Arkivbild.
HBL-TT
28.03.2019 07:21 UPPDATERAD 28.03.2019 11:01
Det innebär ökade kostnader på cirka 200 miljoner kronor (cirka 19 miljoner euro) under 2019, vilket gör att bolaget nu gör en ny bedömning av bolagets marginal.
Det var i februari som Attendo måste avbryta verksamheten vid vårdhemmet Pelimanni i Alavo eftersom patientsäkerheten inte kunde tryggas. I början av mars var det Attendos serviceboendet Kirkkopuisto i Utajärvi som stoppades. Ett kontrollbesök visade stora brister.
Det var det tredje fallet på kort tid där ett privat vårdhem i Finland fått avbryta sin verksamhet. För Attendo var det den andra enheten som stängdes.
Vårdbolaget räknade tidigare med en god vinsttillväxt kommande år, men nu bedömer man att det kommer bli en lägre marginal med hänsyn till de ökade kostnaderna. "Kostnadsökningen kommer till stor del påverka resultatet redan under första kvartalet", heter det i pressmeddelandet.

ANDRA LÄSER