Luciakandidat 1, Anna-Matilda Rosendal: "Lucia ska se alla och inte lämna någon ensam"

Anna-Matilda Rosendal från Pojo har alltid drömt om att få vara lucia. Hon vill helst lussa för de ensamma som bor på äldreboenden. Hon är också musikalartist, aktuell på teaterscenen i höst, och studerar ergoterapi.

– Lucia måste vara ärlig och fördomsfri, tycker Anna-Matilda Rosendal.
Vad fick dig att ställa upp i luciavalet?
– Det har alltid varit min dröm att bli vald till Finlands lucia! Jag har också varit Karis-Pojo lucia 2017, så när min luciamamma från den tiden ville anmäla mig som kandidat till Finlands lucia var jag genast med. Dessutom föreslog både min vän från teaterscenen Linus Mäkelä och min pojkvän Fredrik Nordström att jag borde ställa upp. Så det var tre personer som ville se mig som lucia.

Vilken roll anser du att lucia har i dag?

– Lucias roll har alltid varit viktig och nu under coronan är den ännu viktigare, för vi har alla upplevt samma pandemi. Lucia ska sprida ljus och värme, hon ska se alla och inte lämna folk ensamma. Lucia ska ge också de svagaste en möjlighet att få sin röst hörd.

Vem skulle du helst vilja lussa för?

– De ensammaste, jag tänker speciellt på människor som bor på äldreboenden. Men jag vill också lussa för barn – alla barn förtjänar att få uppleva ett luciabesök.

Hur skulle dina vänner beskriva dig?

– Jag är väldigt glad, empatisk, snäll och lugn.

Om du kunde prata med ett djur, vilket vore det djuret?

– Hundar! Jag vill höra deras tankar, kanske inte precis hela tiden, men ibland. Vi har två hundar och jag tycker att jag förstår dem för det mesta, men ibland skulle jag vilja veta vad de säger.

Vilka talanger besitter du som inte många känner till?

– Jag dansar bra, det kanske alla inte känner till, även om jag inte har hållit det hemligt, för jag tar ju danslektioner. Jag kan också gå ner i spagat.

Vad är det konstigaste som du någonsin har upplevt?

– Vår familj bor ganska långt ute i skogen i Pojo och jag brukar gå ut och rasta hundarna i skogen. En mörk kväll såg jag en pöl med blod på stigen och en liten stund senare hörde jag ett vrål. Det lät som ett djur, men jag vet inte vilket. Jag blev rädd, även om hundarna inte reagerade, så jag sa snabbt till dem att vi ska springa hem – och så sprang vi genom skogen. Jag har kanske för vild fantasi, men det var en skrämmande upplevelse.

Vad ser du mest fram emot?

– Svår fråga, för jag har så mycket att se fram emot! Just nu är förstås luciakampanjen mest aktuell och jag ser det som en stor ära att jag får vara med. Utöver lucia ser jag också fram emot premiären för den musikal som jag ska medverka i på Svenska Teatern och dessutom händer det mycket i skolan, så jag har fullt upp – och jag älskar det!

Var är du om 10 år och vad gör du då?

– Jag hoppas att jag får jobba med musik, min största dröm är att få bli musikalartist. Men jag jobbar också med ergoterapi, har förhoppningsvis en liten familj och så önskar jag att jag är lycklig. Vi bor antingen i Finland eller utomlands, i så fall någonstans i Europa.
Här kan du läsa alla intervjuer med årets luciakandidater och rösta på din kandidat!

Anna-Matilda Rosendal

Ålder: 19 år.
Familj: Mamma och pappa, en storebror, en lillebror och en lillasyster samt två hundar, Nala och Molly.
Hemort: Har vuxit upp i Pojo i Raseborg, bor och studerar nu i Helsingfors.
Gör: Studerar första året till ergoterapeut vid Arcada.
Musikintresse: Musiken har alltid varit en stor del av Anna-Matildas liv, hon har uppträtt med sång sedan hon var 8 år och började spela gitarr som 10-åring. Senare blev det sånglektioner och musikaler, hon har medverkat i Raseborgs sommarteater i pjäsen West Side Story. Nu deltar hon i Nya Tadams musikalutbildning och pjäsen Momentum som har premiär på Svenska Teatern i slutet av november.
Läser just nu: Mest nyheter, oftast via mobilen, men gillar egentligen papperstidningar bättre. Sommartid blir det också böcker, gärna realistiska romaner med både romantik och spänning.
Favoritmat: Lagar själv spenatpaj med fetaost, blir gärna bjuden på sushi.

ANDRA LÄSER