Teemu Tamminen är nu alla tiders bästa målskytt – skickade isande hälsning till Jan Rönnberg

Teemu Tamminens fjärde mål i matchen mot Dicken i tiden 47.17 blev historiskt. Målet var Tamminens 3 064:e i FM-ligan och han passerade legendaren Jan Rönnberg i alla tiders skytteliga.

Teemu Tamminen är nu alla tiders bästa målskytt i FM-serien i handboll.
Filip Saxén
24.03.2022 23:24 UPPDATERAD 25.03.2022 08:58
Teemu Tamminen kom i hög fart, hoppade, hängde i luften och satte bollen i mål bakom Dickenkeepern Mikael Mäkelä. Samtidigt som ljustavlan visade 23–22 drog Tamminen upp sin speltröja och visade t-tröjan han hade under där det fanns en bild på honom själv och siffrorna 3 064.
– Det här känns alldeles förbannat bra. Jag har verkligen väntat på att kunna ta det här rekordet, säger Tamminen efter matchen.
Sedan debuten 2005 har Riihimäkisonen öst in mål i ligan och han har med sin färgstarka personlighet och sin fräna spelstil blivit en profil i Handbollsfinland som alla har en åsikt om.
– Sedan jag slog mig in i alla tiders topp-5 har jag väntat på det här. Under de senaste säsongerna har jag nätat mycket och hela tiden kommit närmare, säger han.
Att han skulle slå Rönnbergs rekordnotering den här säsongen såg säkert ut i höst. Men en handledsskada ställde till det för Tamminen.
– Läkaren sade att den måste opereras men jag ville först inte det. Det var först då läkaren sade att jag kanske inte kan spela handboll om skadan blir värre som jag insåg att jag måste opereras, säger Tamminen.
Då han skadade sig var han åtta mål från Rönnbergs rekord. På torsdagskvällen slog han det då han satte jubileumsmålet i förlustmatchen mot Dicken.
– Jag har nog känt en del press på mig för det här. Efter att ha vunnit tolv FM-guld har det här varit en fin morot för mig. Att lyckas med det är en dröm som går i uppfyllelse, säger han.
Tårarna rann längs hans kinder då han fick ta emot Handbollförbundets plakett och diplom samtidigt som Britashallen belönade honom med stående ovationer.
Vad har du för minnen av Jan Rönnberg som hade rekordet?
– Minnen? Jag har inte funderat på honom så mycket. Senast vi spelade i Karis skrek han åt mig från läktaren, säger Tamminen.
På lördag besöker Tamminen och Cocks Karis för att möta BK-46 där Jan Rönnbergs söner Andreas och Nico är tränare respektive stjärnspelare.
– Då kommer jag dit som nummer ett. Det känns skönt. Han (Jan Rönnberg) har ju sin speltröja med nummer två på väggen. Nu är han den eviga tvåan, säger Tamminen.
Efter den kommentaren kan han säkert räkna med ett varmt mottagande i Karis.
Tamminen är nu uppe i 3 066 mål men 34-åringen har inga planer på att stanna där. Han har redan förlängt sitt kontrakt med Cocks och siktet är redan inställt på följande milstolpe.
– Jag ska göra 4 000 mål. Kroppen är i skick så varför inte, säger han leende.

Alla tiders målskyttar

1. Teemu Tamminen (Cocks) 3 066 mål.
2. Jan Rönnberg (BK-46) 3 063.
3. Mikael Källman (BK-46, EIF) 2 560.
4. Ari-Pekka Tuomi (Cocks, Kiffen, Sparta, HC Dennis, HIFK, HC Fenix) 2 452.
5. Igor Sahonko (EIF, Cocks, HC Dennis, HC Fenix) 2 255.
6. Benny Broman (HC West, P90, Dicken) 2 182.
7. Mikael Forsblom (Atlas, GrIFK, SIF) 2 174.
8. Jan Helander (BK-46) 2 107.
9. Markku Mäkinen ((SIF, Kiffen, Atlas, Real) 2 033.
Svärtade namn är aktiva spelare.

ANDRA LÄSER