Nya Kungsgårdsskolan har matsal, musikstudio och plats för åttio dagisbarn

I höst behöver Köklaxbarnen inte huttra ute på trappan och vänta på sin tur inne i gamla vedlidret, där matsalen fanns – nya Kungsgårdsskolan är äntligen klar. 

Här finns en riktig matsal och dessutom en stor gymnastiksal och egna klassrum för teknisk slöjd och textilslöjd, utrymmen som man bara kunde drömma om i det över hundra år gamla skolhuset.

Kira Laine, Freja Diehl och Rudolf Norrgrann visar stolta upp sin nya skola, Kungsgårdsskolan i Köklax. Elever och personal fick starta höstterminen i ett splitternytt skolhus. Nu har man en stor och fin matsal, komplett utrustad med scen, där hälften av skolans elever kan äta samtidigt – det är en stor förändring från förhållandena i gamla skolan.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
12.09.2022 05:00 UPPDATERAD 12.09.2022 11:50
Innanför glasdörrarna till nya Kungsgårdsskolan virvlar ett tjugotal förskolebarn ivrigt omkring, de väntar på bussen som ska ta dem till simhallen i Esboviken. Lite längre in går en handfull tvåor mot biblioteket med böcker i händerna, de ska låna nya böcker att läsa på lektionen.
I matsalen står rektor Patrick Kivelä och myser, han är både stolt och glad över att få visa upp sin nya arbetsplats. Väggarna i matsalen domineras av glas och ljust trä med inslag av limegrönt, en av de tre accentfärger som används på olika håll i skolhuset.

ANDRA LÄSER