Kemiindustrin och Industrifacket överens om nya kollektivavtal

Genombrottet i förhandlingarna uppnåddes på onsdagen på riksförlikningsmannens kontor.

Riksförlikningsman Vuokko Piekkala lyckades mangla fram ett förhandlingsresultat mellan Kemiindustrin och Industrifacket på onsdagen.
Kemiindustrins och Industrifackets förhandlingsresultat gäller cirka 11 500 anställda inom basindustrin, plastindustrin, kemiindustrin, olje- och gasbranschen och den petrokemiska industrin, uppger Kemiindustrin i ett pressmeddelande.
Industrifackets ordförande Riku Aalto tackade riksförlikningsman Vuokko Piekkala på Twitter för hennes insatser som ledde fram till det goda förhandlingsresultatet.
Förhandlingsresultatet ska ännu godkännas av respektive organisationers styrelser på torsdag. Kemiindustrin säger sig gå ut med mer information om de nya kollektivavtalen på torsdagskvällen.
Förhandlingarna fortsätter fortfarande om ett nytt kollektivavtal för de anställda som jobbar inom gummiindustrin och den glaskeramiska industrin.
Kemiindustrin och Fackförbundet Pro fortsätter likaså sina förhandlingar och enligt Kemiindustrin kan den tvisten nå en förlikning senare. Förhandlingarna mellan Kemiindustrin och Akavas fackförbund för högre tjänstemän (YTN) fortsätter också på torsdag.
Kemiindustrin förhandlar för närvarande om sammanlagt 19 nya kollektivavtal i branschen.
ANDRA LÄSER