‏Kulturstad blir kulturhuvudstad

Galway, Gaillimh på iriska, är på många sätt ett idealiskt turistmål.

Med sina dryga 75 000 invånare är den tillräckligt stor för att uppfylla de flesta önskemål, men tillräckligt liten för att det irländska gemytet, de härliga välkomnande människorna, ska få plats. Varje kväll fylls pubar och gator i de latinska kvarteren med huvudgatan Quay Street av glada människor. Irländsk folkmusik hörs överallt, öl och guinness flödar långt in på småtimmarna. Havet och vattnet är ständigt närvarande.

‏2020 är Galway utsedd till europeisk kulturhuvudstad, men kultur har man redan i överflöd. Förutom ostronfestivalen ståtar Galway med filmfestival, litteraturfestival, teaterfestival och en mängd andra udda festivaler. Författare och deras verk syns i gatubilden, inte minst hittar man poesi här och där på husväggarna.

Galway är kulturhuvudstad 2020. Kända författare tittar ut genom fönstren på Riordan’s restaurang. Bild: Anci Holm

‏Galway är också ett bra utgångsläge för utflykter till några av västra Irlands mest kända besöksmål.

‏Aranöarna

‏En vistelse på Aranöarna är ett minne för livet. På de tre pytteöarna i Atlanten, Inishmore, Inishmaan och Inisheer, kan man uppleva att tiden stått stilla. Framför allt är det tystnaden och nattmörkret man minns. Havet hörs överallt och häst är ett vanligare transportmedel än bil. Inishmore än den största ön och där finns till och med en butik. Storslagen karg natur att vandra i och härliga sandstränder. Turismströmmarna dit blir dock allt livligare. aranislandferries.ie kör turtrafik men olika resebyråer ordnar dagsturer.

‏Connemara

‏Connemara, en del av grevskapet Galway, var det fattigaste av det fattiga på Irland. Ännu på 1970-talet fanns knappt något arbete att få så utflyttningen var enorm. Men det kuperade oförstörda landskapet, kusten, hedarna och de små byarna är oerhört vackra. Ännu kan man hindras av en fårskock på vägen. Numera har Connemara räddats av it-industri och turism. Guidade turer ordnas också från Galway.

‏Cliffs of Moher

‏Med drygt en miljon besökare per år är Cliffs of Moher Irlands populäraste besöksmål. Här stupar de mäktiga klipporna rätt ner i Atlanten, den högsta är 214 meter. Dagsturer ordnas från Galway om man inte vill åka på egen hand med vanlig buss eller båt till exempel från Aranöarna till närliggande Doolin. Där finns också möjlighet att åka ut och se klipporna från havssidan. Häftigt är det, men varje år omkommer ett antal alltför våghalsiga besökare.

Sand, hav, vindar. Bild: Anci Holm

Stengärdsgårdar och hedar. Bild: Anci Holm

‏Ta sig hit

‏Flyg till Dublin (Finnair och Norwegian flyger direkt) eller Shannon. Från Dublins flygplats går bussar varje timme till Galway, resan tar cirka tre timmar. Shannon ligger cirka 1,5 timme från Galway.

‏B&B är det vanligaste sättet att bo som turist på Irland. Med en Ѓhfull IrishЃh i magen står man sig till kvällen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03