I kväll ska Siegfrids övertyga Sverige

I Sverige. Krista Siegfrids hoppas på att ta sig in på den svenska marknaden. – Det är ett större land med fler artister och mer konkurrens. Därför är jag så jätteglad för den här möjligheten, säger hon om sitt deltagande i Melodifestivalen. Bild: Gustav Mårtensson

Hon är inget känt namn i Sverige, konstaterar hon själv. Men finländska Krista Siegfrids har inget emot att få kämpa lite extra när hon ställer upp i Melodifestivalen. Förhoppningen är att äventyret ska ge henne jobb också på den svenska marknaden.

STOCKHOLM

Krista Siegfrids tar upp en deodorantflaska ur sin rymliga handväska. Inte för doftens eller perspirationens skull – nej, den får fungera som mikrofon när hon övar sitt nummer.

Vi är med på den första repetitionen där hon och fyra dansare nöter in kameravinklar. Det är tisdag eftermiddag och bidragsproducenterna Lotta Furebäck och Marie Forsman-Ryberger instruerar och simulerar "trean" eller "steadicam".

På lördag ska allting sitta. Då har dansstudions lite slitna golv i Stockholm bytts ut till scenen med ledlampor i Malmö, och finlandssvenska Siegfrids framför sin låt i den svenska Melodifestivalens andra deltävling.

– Jag ska sjunga bra, leverera och ta kameran, säger hon.

Samtidigt som Siegfrids ställer upp i Melodifestivalen leder hon den finländska uttagningen till Eurovisionen, UMK.

– Det är intensivt men grymt roligt. Jag har tänkt att visst är det bråttom, men jag har inte hunnit stressa upp mig så jättemycket för något. Det kanske inte är en så dålig sak att ha många bollar i luften.

UMK får ändå klara sig utan henne som den ena programledaren den här lördagen.

Styrkefärgen

Det var när Krista Siegfrids representerade Finland i Eurovisionen i Malmö 2013 som Christer Björkman – producent för både ESC och Melodifestvalen – sade att hon borde tävla i de svenska uttagningarna någon gång.

I fjol blev hon erbjuden en sång men tyckte inte den passade henne. I stället skrev hon låtar tillsammans med Gabriel Alares, Magnus Wallin och Gustaf Svenungsson och bestämde sig för att skicka in Faller som blev vald.

De senaste veckorna har hon varit i Sverige flera gånger, övat in koreografi, planerat klädsel och stil och sjungit med kören. Arbetet görs tillsammans med arrangören SVT, men Siegfrids säger att hon har kunnat påverka det mesta. För i många fall vet hon vad hon vill.

– Jag skulle aldrig ha skickat in låten som jag inte hade vetat hur den ska se ut eller tyckt att den är bra. Sen visste jag direkt hurdan klädsel jag vill ha. Jag vill vara röd för det är min styrkefärg.

På svenska

Hon säger det flera gånger: det är en barndomsdröm att vara med i Melodifestivalen. I Kaskö i Österbotten följde hon evenemanget redan som barn.

Det är ett stort arrangemang: Årets första deltävling hade 3,27 miljoner tittare. Det kan jämföras med fjolårets UMK-final som hade 657 000 tv-tittare.

Krista Siegfrids är egentligen inte så intresserad av att jämföra de två tävlingarna, men den största skillnaden i Sverige är möjligheterna, som sceneffekterna. Och så njuter hon att få arbeta med proffs som hon sett upp till så länge.

– De har gjort det så länge och så bra och stort. Jag lär mig massor hela tiden.

Hon berömmer koreografen Jennie Widegren. Hennes låtskrivare igen står dels bakom Rysslands fjolårsbidrag som kom tvåa i Eurovisionen, dels bakom svenska Isas sång i Melodifestivalen förra året.

Ålder: 30 år.

Aktuell: Deltar i den svenska Melodifestivalen och är programledare för finländska UMK. Vinnaren i både tävlingarna representerar sina länder i Eurovision Song Contest, ESC.

Från: Kaskö.

Bor: I Helsingfors.

Familj: Sambon Janne Grönroos, mamma och tre syskon. "Så min sambos familj... stor, kan vi skriva så?"

Förebilder: Min mamma. Hon är det som jag vill vara: kärleksfull, tolerant.

Gör helst på fritiden: Ser på tv-serier, hellre än på film. Bron, Game of Thrones, Homeland är favoriter.

Idol i schlagersammanhang: Carola Häggqvist. Jag var 6 år när hon vann med Fångad av en stormvind.

Ändå säger Krista Siegfrids att hon inte tror hon har en chans att vinna.

– I Melodifestivalen finns så många etablerade, älskade artister, stora stjärnor som svenska folket känner till. Jag är ju helt ny för Sverige.

Men hon hoppas att svenskarna ska tycka om hennes låt och kanske, kanske att hon skulle kunna ta sig till den sista deltävlingen, som kallas andra chansen, eller finalen i Stockholm.

Hur som helst är drömmen att hon ska få in en fot i Sverige, eftersom marknaden för svensk musik är så pass begränsad i Finland.

– Du kan inte leva på det.

Visserligen sjunger hon också på engelska och kommer att fortsätta med det – det finns färdig musik som väntar på att ges ut. Svenskan känns ändå väldigt bra nu.

– Det är mitt modersmål och orden kommer lätt och det är härligt att sjunga på sitt eget språk. Du kanske blir mer äkta, det blir mer naturligt.

Det här trots att det har funnits tider när det nästan känts otänkbart att sjunga på svenska. Men man har sina idéer, konstaterar Siegfrids. Som när hon enbart ville göra rock eller punk, medan genren nu tydligt är pop.

Ställningstagande

Faller handlar om förälskelse och lyckoruset när man blir kär.

– Jag hoppas att folk ska få en härlig bubblig känsla, säger Siegfrids.

I Eurovisionen i Malmö för tre år sedan var temat också kärlek, i den nästan uppfodrande Marry me. Kanske mer uppmärksamhet än själva musiken fick den kyss som Siegfrids på slutet gav till en av sina kvinnliga dansare.

Siegfrids säger att hon och dansarna ville "visa Finland och Europa var vi står".

– Det har varit ett jävligt hårt klimat i Finland. Som tur är har det blivit mer tolerant. Jag tror faktiskt att det här var en sak som bidrog till det.

Åtminstone är hon övertygad om att handlingen har påverkat många på det personliga planet. Hon berättar om brev från runtom i Europa – och inte minst Ryssland – där folk tackar henne för att hon står upp för dem. Om unga som frågar henne om de ska våga berätta om sin homosexualitet.

– Varenda liten gest som vem som helst gör för ett öppnare samhälle är bra, säger hon.

Från Sverige blev det ändå inte en enda poäng i den Eurovisionsfinalen, men det är hon inte bitter över.

– Nej, jag fick så mycket kärlek härifrån.

För i stället blev det uppträdanden på Pridefestivaler i Stockholm och Amsterdam, och flera spelningar i Europa. Och så detta: Melodifestivalen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning