Mikhail Siimes inspireras av relationer

Rutinerad. Mikhail Siimes framför sitt verk Värillinen Kaupunki. Bild: Clara Wahlström

Fram till mitten av januari pryds väggarna i Stadshusgalleriet i Hangö av konstnären Mikhail Siimes verk. Utställningen är sammansatt av konstverk från de senaste tio åren av hans konstnärliga karriär och består av både tavlor och skulpturer.

Utställning: Mikhail Siimes, målningar och skulpturer. Plats: Stadshusgalleriet, Hangö. Tid: 17.12–12.1.

Mikhail Siimes, som bor och verkar i Helsingfors, är en mångsidig och rutinerad konstnär som jobbar med många olika tekniker och blandar måleri med skulpturer i både sten och metall. Sin utbildning har han fått vid Konstindustriella Akademin i S:t Petersburg under 1980-talet, och att han är en klassiskt skolad konstnär syns väl i konstverken som är både genomtänkta och tekniskt avancerade.

Eftersom som utställningen är sammansatt av konstverk från de senaste tio åren är det ganska naturligt att utbudet är varierande och på ett fint sätt visar på hur en konstnär utvecklas i sitt skapande och sitt uttryckssätt.

– Min stil har ändrats ganska mycket genom åren, säger Siimes då han berättar om sina verk.

Harmoniska helheter

Och visst finns det stor variation av konstverk på utställningen, men samtidigt har Mikhail Siimes även genom åren hållit sig till ett formspråk som är rätt enhetligt och samtidigt personligt. Att han har en gedigen kunskap om konsthistorien och dess olika stilriktningar syns också i målningarna. Influenserna från stora konstnärer som Pablo Picasso och Wassily Kandisky är tydliga.

För Siimes är kompositionen och linjerna viktiga. Just kompositionen och det tekniska utförandet är även det jag som besökare fäster mig mest vid. Verken är harmoniska och ytterst genomtänkta. Det är lätt att vila ögonen på helheten, men man kan också, om man vill, gå litet djupare och fokusera på detaljerna. Här och var har sand använts i färgen, och linjer har ristats in i stället för att enbart ha målats. Användningen av strukturer är inte extremt iögonfallande, men tillsammans med den noga övervägda färganvändningen ger den målningarna ett fint djup.

Människor inspirerar

Ett verk jag särskilt fäster mig vid är målningen Värillinen kaupunki, som Siimes förklarar är hans egen personliga tolkning av en stad. Även här är det linjerna och den mjuka pastelliga, och harmoniska färgskalan som är i fokus.

Förutom samspelet mellan linjer, geometriska former, och färger, säger sig Mikhail Siimes inspireras mycket av människor och relationer. Detta tema framkommer, enligt mig, tydligast i verken Kadun ihmiset 1 och 2 och målningen Suudelma.

Eeva Pinomaa har fungerat som kurator för utställningen, och det är också tack vare henne som Siimes har kommit att ställa ut i Hangö. Hängningen av utställningen har varit ett samarbete mellan Pinomaa och Hangökonstnären Heikki Kukkonen. Båda har gjort ett fint jobb med att skapa en vacker och dynamisk utställning som fungerar utmärkt i Stadshusgalleriets lokaler.

Clara Wahlström

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning